- Publicitate -
Ad imageAd image

Zilnic, in Romania se produc 19 incendii la locuinte

Ad imageAd image

Peste 6.800 de incendii la locuinte, soldate cu aproape 1.000 de persoane decedate sau ranite, au avut loc in cursul anului 2019. Majoritatea evenimentelor se produc in sezonul rece si au un impact major asupra vietii, sanatatii si bunurilor cetatenilor, se precizeaza intr-un comunicat transmis de IGSU.

Pe timpul interventiilor, anul trecut, 691 de adulti si 34 de copii au fost raniti, iar alti 252 de adulti si 10 copii au decedat. Cele mai multe pierderi de vieti s-au inregistrat in randul persoanelor de peste 70 de ani (110 victime), iar numarul cel mai mare de raniti s-a constatat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 26 si 55 de ani (317 persoane).

Cos de fum defect sau necuratat

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in perioada ianuarie-decembrie 2019, principala cauza generatoare de incendii la locuinte este reprezentata de cosul de fum defect sau necuratat (33% dintre evenimente). In afara acestor situatii, printre imprejurarile care au condus la producerea incendiilor, se regasesc si instalatiile electrice defecte, mijloacele de incalzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul si focul deschis.

Comparativ cu 2018, in cursul anului trecut se constata o scadere cu 2% a numarului incendiilor la locuinte produse in mediul rural si o crestere cu 3% a celor inregistrate in mediul urban. De asemenea, in perioada analizata, s-a constat ca majoritatea evenimentelor de acest fel s-au produs in bucatarie, la nivelul acoperisului sau al podului.

Potrivit comunicatului IGSU, chiar daca statistic numarul incendiilor la locuinte a fost mai mic in anul 2019 comparativ cu anul precedent (6806 fata de 6911 situatii), impactul acestora a fost mai mare anul trecut (987 victime in 2019, fata de 951 victime in 2018). Cu toate acestea, neglijenta sau ignorarea regulilor de siguranta si a masurilor de prevenire se manifesta in randul unora dintre semeni, iar efectele in urma acestor manifestari sunt evidente, generatoare de adevarate tragedii.

Incendiile pot fi prevenite

Incendiile produse la locuinte pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind utilizarea corecta a instalatiilor si a echipamentelor electrice, a sobelor de incalzit sau a cosurilor de fum. Apelarea la specialisti, atunci cand sesizam probleme la instalatiile electrice sau la mijloacele de incalzire, este, de asemenea, o masura de preventie foarte importanta. Orice improvizatie minora poate conduce la incidente cu repercursiuni. De asemenea, pentru evitarea oricaror potentiale pericole, este recomandata montarea detectoarelor de gaz in locuinte, precum si a detectoarelor de incendiu, s-a mai precizat in comunicat.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu