Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara dupa identificarea unui porc mistret decedat pe un fond de vanatoare din localitatea Ocolis (fondul de vanatoare nr.30).
”Dupa confirmarea virusului pestei porcine africane de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti am procedat la convocarea comitetului si aprobarea planului de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti. Zona infectata a fost delimitata pe o raza de opt kilometri si cuprinde fonduri de vanatoare de pe raza localitatilor Ocolis, Sasar, Baita, Remetea si Dumbravita.
De asemenea, in zona afectata sunt incluse localitatile Ocolis, Grosi, Satu Nou de Jos, Satu Nou de Sus, Tautii de Sus, Baia Mare, Sasar, Recea, Mocira, Lapusel, Ariesu de Padure, Coltau, Catalina, Sacalaseni, Culcea, Posta, Chechis, Dumbravita, Coruia, Carbunari. Zona tampon, delimitata pe o raza de cinci kilometri include fonduri de vanatoare de pe raza localitatilor Ocolis, Sasar, Baita, Remetea, Dumbravita, Cicarlau, Fersig, Chioar, Manastur, Cavnic-Plopis, Gutin-Baia Sprie si Valea Neagra”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.
Gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistretii prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuit, in termen de 60 de zile de la confirmarea virusului in zonele afectate, asa cum sunt ele definite. Vanatoarea organizata in zonele afectate si in afara lor se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite de catre personal abilitat.
Masurile aplicate in planul de masuri aprobat prevad: inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline etc.) prin incinta padurilor; intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA Maramures.
Reprezentantii desemnati in plan, impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie. Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul DSVSA Maramures, dar si de catre medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice (igiena corespunzatoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.
„Se interzice accesul persoanelor neautorizate in aceste paduri. Se impune in cadrul supravegherii pasive prelevarea de probe de la toti mistretii gasiti morti sau bolnavi si vor fi testati inclusiv cei ucisi in accidente rutiere. Gestionarii fondurilor de vanatoare vor efectua inspectii/patrulari cel putin la un interval de trei zile pentru depistarea de porci mistreti morti/bolnavi. Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor generali ai
unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii de aglomerari de animale pe raza localitatilor.
Cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, respectiv sa intreprinda masuri de preventie. Se recomanda populatiei de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale”, precizeaza cei de la CJSU Maramures.
ZiarMM