Mica Unire, sarbatorit la Liceul Teoretic „Bogdan-Voda” din Viseu de Sus (FOTO)

Ad imageAd image

La Liceul Teoretic „Bogdan-Voda” din Viseu de Sus a fost marcata Ziua Unirii Principatelor Romane.

Evenimentul a inceput cu audierea imnului national „Desteapta-te, romane!”, a continuat cu un cuvant inainte realizat de profesoara Mihaela Bosca si o prezentare succinta a elementelor urmarite in aceasta zi de catre Denis Florin Nasui, presedintele Consiliului Scolar al Elevilor.

In continuare, elevul Mihai Pop din clasa a 10-a E profil filologie a sustinut o prezentare despre cele trei uniri, punctand elementele definitorii ale fiecarora dintre aceste evenimente importante. Urmatoarele momente au apartinut elevelor Lenuta Clipei, Delia Covaci, Elisa Sinatovici, din clasa a 10-a E, profil flologie, ele prezentand faptele anterioare Unirii Principatelor.

Claudiu Liposchi, tot din aceasta clasa, impreuna cu Denis Florin Nasui au prezentat evenimentul istoric sus-mentionat intr-un context general, ilustrand cum a fost posibila realizarea sa.

Fabiana Timsac si Raluca Sinatovici, eleve in clasa a 10-a E ,profil filologie, au prezentat viata lui Alexandru Ioan Cuza, o personalitate marcanta pentru aceasta perioada, sub conducerea careia vor functiona Principatele Unite.

Elevele au dezvoltat, in continuare, reformele realizate sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, apoi Bianca Bag a explicat cum s-a realizat recunoasterea internationala a Unirii. Daniela Pop, Bianca Rubei si Lidia Ostas, eleve din clasa a 10-a E au prezentat Transilvania in timpul acestui eveniment unificator, iar Antonia Coman a ilustrat semnificatia drapelului national.

La finalul acestor precizari de ordin istoric, Madalina Jurj, eleva a aceleiasi clase, le-a pus in evidenta participantilor informatii despre Hora Unirii, despre simbolistica unitatii si mesajul de solidaritate pe care aceasta il reprezinta.

A doua parte a evenimentului a avut in prim plan realizarea unor momente artistice, completand astfel resursele istorice cu cateva poezii recitate de catre elevii clasei a 10-a E si anume: „Alexandru Ioan Cuza”, „Unirea”, „Strigat de Unire”, „De ziua Unirii”, „Pe tricolor e scris Unire” , „Hora Unirii”.

De asemenea, contributia creativa personala in acest sens s-a realizat prin creatiile elevei Mihaela Pop, din clasa a 11-a D, coordonata de profesoara Mihaela Bosca, eleva a citit o creatie proprie, o poezie dedicata Unirii Principatelor.

Momentul urmator a fost sustinut de elevii clasei a 11-a E, coordonati de profesoara Ana Andreica, ei punand in fata publicului o reprezentare teatrala dupa povestirea lui Ion Creanga „Mos Ion Roata si Unirea”, interpretata de elevii Monica Blaga, Crina Berches, Vasilica Mihali, Patricia Melniciuc si Teodora Simon.

Piesa a reusit sa surprinda realitatile vremii, dorinta de unitate a oamenilor de rand, dar si existenta unei mari dezbinari intre clasele sociale ale vremii.

Evenimentul s-a incheiat cu o mica hora a unirii, pe fondul muzical realizat dupa celebra poezie a lui Vasile Alecsandri, la aceasta luand parte elevii si profesorii implicati in aceasta actiune.

In concluzie, evenimentul de fata a readus in prim plan importanta unitatii dovedite in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand, prin contributiile personale ale fauritorilor Unirii Principatelor, s-a realizat un deziderat mult visat in teritoriile romanesti, deziderat implinit si desavarsit in secolul urmator prin Marea Unire din 1918.

Informatii furnizate de Monica Maria Grad, profesor de limba si literatura romana la Liceul Teoretic „Bogdan-Voda”, Viseu de Sus

Foto: Ana Maria Tomoiaga, profesor de limba si literatura romana la liceul amintit.

ZiarMM

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu