- Publicitate -
Ad imageAd image

Nasui: De ce sa cotizeze romanii o viata intreaga pentru pensiile de zeci de mii de lei ale unora din comunism

Ad imageAd image

Deputatul USR Claudiu Nasui a lansat, miercuri, un atac la adresa carora li se pare justificat sa castige pensii speciale de zeci de mii de lei in timp ce pensia medie nici nu ajunge la pragul de 1.300 lei. Nasui a criticat si modul de calculare a pensiilor, care duce la situatia in care pensiile sunt mai mari decat salariile.

“Intr-o tara cu peste 5 milioane de pensionari in care pensia medie este de nici 1.300 de lei, unii pretind ca o pensie de 74.000 de lei este absolut normala. Una din suferintele Romaniei este lunga lista de privilegii pe care unii oameni mai apropiati de centrii puterii si le aroga. Acesta este si cazul pensiilor speciale. Prevederile dupa care acestea se ofera sunt contradictii vii: se indexeaza cu inflatia, dar nu scad odata cu ea. Ele sunt calculate din veniturile brute de cele mai multe ori, ajungandu-se astfel la situatii aberante de genul pensiilor mai mari decat salariile”, a declarat Nasui pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Nasui si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca statul roman acorda pensii speciale nu doar magistratilor, ci si personalului auxiliar care lucreaza pe langa acestia.

“Nu platim beneficii speciale doar pilotilor, dar si inginerilor sau insotitorilor de bord. Practic, fiecare guvern a decis sa mai fidelizeze niste persoane prin introducerea de noi categorii de privilegiati. De exemplu, guvernul Nastase, care era grav certat cu legea, a decis in 2004 sa dea pensiile speciale, in forma actuala de calcul, magistratilor. Acestia, in 2017 au mai primit o facilitate, anume pensionarea incepand cu varsta de 45 de ani. Din 2015, grefierii si criminalistii au intrat si ei in clubul select al pensiilor speciale”, a explicat deputatul USR.

Nu in ultimul rand, Claudiu Nasui se intreaba de ce ar trebui ca cetatenii romani care ies la pensie cu o pensie medie de 1.296 de lei – fara a mai vorbi de cei care au o pensie minima de 704 lei – sa cotizeze o viata intreaga la stat “pentru a plati pensii ca cea a unui fost procuror din comunism care a fost si comandant de penitenciar si care acum are un cumul de pensii speciale ce ajunge la 74.000 lunar”.

epochtimes-romania.com

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu