Joi, 23 ianuarie, ora 17.00 in „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc Vernisajul-eveniment de lansare a expozitiei personala de arta fotografica itineranta „Miracolul Chinez – Noua Era”.
Expozitia personala de arta fotografica itineranta „Miracolul Chinez-Noua Era” a artistului fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de arta si cultura din tara si din strainatate marile realizari din ultimii ani ale poporului chinez prieten, devenite in prezent adevarate repere ale dezvoltarii mondiale la inceputul secolului XXI.
Turneul national al acestei expozitii va parcurge toate regiunile istorice ale Romaniei, ajungand apoi si in strainatate, in muzee si alte institutii de cultura.
Expozitia se desfasoara sub patronajul Ambasadei Republicii Populare Chineze din Romania, iar acest proiect cultural este realizat in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Romania-China cu sediul central la Bucuresti si filiala din Baia Mare.
„Aceasta lansare expozitionala simbolica este in ajunul Anului Nou Chinezesc 2020 in semn de recunostinta, prietenie si reciprocitate fata de colegii si prietenii artisti fotografi din China care au organizat vernisajul expozitiilor de arta fotografica ale artistilor romani si chinezi in 31 decembrie 2019, in ajunul Anului Nou 2020, la Muzeul de Arta Contemporana „Lingang” din Shanghai. Orasul Shanghai este cel mai mare oras din China, situat pe malul Oceanului Pacific, avand o populatie de peste 30 milioane de locuitori .
Asa cum artistii chinezi au promovat frumusetile Romaniei in China, avem si noi artistii romani datoria sa facem cunoscute publicului din Romania frumusetile si cultura Chinei, in special dezvoltarea fara precedent pe care civilizatia chineza o are in ultimii treizeci de ani.
Se cuvine sa popularizam contributia remarcabila pe care poporul Chinez o are la patrimoniul mondial (inclusiv UNESCO) si la cultura umanitatii.O tema majora a acestei expozitii este locul si rolul pe care China il ocupa in lumea actuala si influenta „Miracolului Chinez” asupra dezvoltarii planetare.
Scopul expozitiei este sa faca cunoscute publicului larg valorile Chinei recunoscute pe plan mondial, care ii diferentiaza cultural pe chinezi de alte popoare, mai ales acum cand are loc un amplu proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial”, a spus artistul fotograf Tudorel Ilie.
Expozitia personala de arta fotografica „Miracolul Chinez – Noua Era” prezinta intr-un numar de 50 de lucrari de arta fotografica de mari dimensiuni, o selectie a celor mai importante fotografii realizate de catre artistul fotograf Tudorel Ilie pe parcursul deplasarii efectuate in R. P. Chineza cu ocazia „ Festivalului Fotografiei Romanesti in China”, editia a IV-a, 2019, organizat de Institutul Cultural Roman din Beijing in colaborare cu Asociatia Internationala „Euro Foto Art” din Romania si Organizatia „China Photo Network On Line” in orasele Beijing, Shanghai, Zhuhai, Shenzhen, Foshan si Macao (R.A.S.) din China.
„Aceasta selectie foto se doreste a fi doar o prima impresie fotografica despre universul si cultura multimilenara chineza vazuta din nordul spre sudul Chinei.
Pornind de la fotografiile ce surprind „Marele Zid Chinezesc”, care inca din antichitate reprezinta o culme a creatiei umane si ajungand la fotografiile ce ne arata ritmul accelerat de dezvoltare actuala al Chinei, expozitia este mai ales o fresca a realizarilor majore care fac din China de azi o superputere economica mondiala. Majoritatea fotografiilor reprezinta peisaje urbane din marile orase Beijing (capitala R. P. Chineze), Shanghai, Zhuhai, Macao (R.A.S.) si Hong Kong (R.A.S.). Toate aceste mari orase se numara printre cele mai dezvoltate orase din China si chiar din lume, avand o populatie totala de peste 60 milioane de locuitori. Fotografiile de arhitectura surprind cladirile futuriste ale zgarie-norilor prezenti in orizontul citadin actual al Chinei in „Noua Era”.
Minunile arhitecturale moderne au impresionat artistul tot atat de mult ca si prezenta influentelor traditionale in viata trepidanta a uriaselor orase chinezesti. Conservarea traditiilor si eforturile incununate de succes de a le transpune mai departe in viata de zi cu zi a poporului chinez reprezinta un exemplu de bune practici pentru alte popoare din lume, inclusiv pentru romani, pentru pastrarea si cultivarea identitatii nationale, in conditiile diversitatii culturale mondiale.
Toate aceste fotografii color realizate la un inalt nivel artistic se constituie intr-un prim studiu imagistic al Chinei urbane actuale. Marile orase chinezesti au devenit metropole ultramoderne din punct de vedere urbanistic si al infrastructurii in care sunt prezente cele mai noi descoperiri ale stiintei si tehnicii mondiale. O mare parte din fotografiile expozitiei ne arata imagini care pot fi considerate din… viitor ! Selectia de imagini este o oglinda vie a talentului si mai ales a creativitatii cu care harnicul popor chinez a reusit cu mare succes sa modernizeze China si sa devina tara cu cea mai dinamica economie din lume.
Publicul din Romania are ocazia sa vada in aceasta expozitie si sa aprecieze la adevarata valoare aceasta extraordinara dezvoltare a tarii prietene China in drumul ei spre un viitor al dezvoltarii durabile fara precedent in istoria omenirii”, a mai declarat Tudorel Ilie.
ZiarMM