- Publicitate -
Ad imageAd image

Ministerul Mediului: Studiile de fundamentare a padurilor virgine si cvasi-virgine din Romania vor fi reevaluate

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Studiile de fundamentare a padurilor virgine si cvasi-virgine din Romania vor fi reevaluate, iar in acest context va fi constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui Ghid de bune practici pe acest segment, a anuntat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

„Joi, 9 ianuarie 2020, a avut loc la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) o dezbatere pe tema protectiei padurilor virgine si cvasivirgine din Romania. Scopul intalnirii a fost identificarea obstacolelor si gasirea solutiilor pentru accelerarea procesului de includere a padurilor virgine si cvasi-virgine in Catalogul National. In urma discutiilor s-a decis constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui Ghid de bune practici care sa stabileasca o interpretare unitara in aplicarea celor doua acte normative care reglementeaza elaborarea studiilor de fundamentare a padurilor virgine si cvasi-virgine, respectiv Ordinul de Ministru nr.3397/2012 si Ordinul de ministru nr.2525/2016. De asemenea, se va stabili un calendar de lucru cu principalele masuri si termenele de aplicare in acest proces. In perioada urmatoare, va avea loc o reevaluare a studiilor deja trimise la sediul MMAP pentru a corespunde atat pe forma cat si pe fond procesului de includere in Catalogul National al padurilor virgine si cvasi-virgine. In acelasi sens, vor fi propuse si sesiuni de instruire practica, in teren, cu participarea tuturor celor implicati in proiect pentru a duce la bun sfarsit acest proiect”, precizeaza ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, la reuniunea de joi, au participat reprezentanti ai MMAP, ai Garzilor Forestiere, ai RNP Romsilva, ai INCDS si elaboratori de studii din cadrul Universitatilor din Brasov, Suceava, Oradea, si din cadrul ONG-urilor de mediu – WWF, GreenPeace, Agent Green.

Conform datelor oficiale, suprafata padurilor virgine din Romania, inscrisa in catalogul dedicat, ajunsese in data de 14 mai 2019 la o suprafata totala de 6.947,22 hectare, in crestere cu 1.048,3 hectare. In ceea ce priveste suprafata padurilor cvasi-virgine, aceasta a crescut cu 6.923,76 hectare, pana la la 22.116,36 de hectare. Prima editie a Catalogului, din 6 decembrie 2016, cuprindea o suprafata totala de 2.569 hectare de paduri virgine si 10.325 hectare de paduri cvasi-virgine.

Catalogul padurilor virgine si cvasi-virgine din Romania poate fi consultat pe site-ul Ministerului, Mediului, Apelor si Padurilor.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu