- Publicitate -
Ad imageAd image

România în Schengen – Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în Maramureș a fost din Franța

Ad imageAd image
Ad imageAd image

De ieri, 31 martie, România a intrat oficial în Schengen, aerian și maritim. În Maramureș prima cursă aeriană fără controlul la frontieră a fost din Franța. Prima aeronavă Schengen care a aterizat, pe Aeroportul Internațional din Baia Mare, în 31 martie a venit din Franța în jurul amiezii și tot atunci, după aproximativ o jumatate de oră a facut cale întoarsă spre Paris, în timp ce la Suceava ajungea prima cursă din Italia, cu 212 pasageri și pleca cu 230 de cețățeni spre Milano.

„Polițiștii de frontieră îi întâmpină pe pasageri în incinta aeroportului și nu la ghișee. Începând cu 31 martie 2024, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Practic, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.

Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii au în dotare dispozitive mobile de control cu care efectuează aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație: Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare documentul de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți, acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele, doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens, respectiv doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei”, a anunțat Poliția de Frontieră Sighetu Marmației.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinți și document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

„Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră”, precizează ITPF Sighetu Marmației.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu