In urma aparitiei unor informatii relatate in presa centrala si preluate de catre cea locala vizavi de pensia de urmas pe care o primesc copiii padurarului decedat prin impuscare in luna octombrie 2019, dar si legate de documentul pensiei de urmas, unde, in dreptul decesului, a fost notat ca barbatul ar fi murit din cauza unei boli obisnuite, ZiarMM.ro a solicitat date Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, pentru a face lumina in acest caz.
Casa Judeteana de Pensii Maramures: “Va informam ca datele privind cauza decesului inscrise in Decizia de acordare a drepturilor de pensie au fost respectate conform dispozitiilor din Legea nr.263/2010. ‘’Art. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza: a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii; b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA; c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Art. 89 (1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din: b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul sustinatorului a survenit înaintea îndeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.’’
Cererea privind acordarea pensiei de urmas, pentru cei trei copii, a fost inregistrata in 30.10.2019, iar decizia s-a emis la 20.11.2019. La aceasta cerere a fost atasat certificatul medical constatator al decesului din cuprinsul caruia rezulta drept cauza a decesului ‘‘hemoragie interna prin plaga toracica impuscata cu leziuni de vase mari si pulmonare’’. S-a optat pentru a inscrie pe decizie dispozitiile prevazute la art.68 lit.c) (boala obisnuita), deoarece pana la emiterea deciziei pentru acordarea drepturilor de pensie institutiile competente pentru a incadra legal cauza decesului nu au facut-o. Astfel, pe decizia de pensie nu s-a putut inscrie cauza decesului asa cum este descrisa in certificatul medical, neputandu-se incadra intr-una din situatiile prevazute de Legea nr.263/2010.”
Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures a trimis in data de 6 ianuarie 2020, prin posta, pe adresa sotiei padurarului, procesul verbal din care reiese faptul ca Liviu Pop a avut un accident de munca. Cu o copie de pe acest proces verbal insotit si de o cerere, incadrarea de deces cauzat de o boala obisnuita poate fi schimbata.
Iata ce zice Casa Judeteana de Pensii Maramures: “Pentru a se trece pe decizia de pensie la cauza decesului « accident de munca » doamna Pop Anamaria, sotia persoanei decedate, va depune la Casa de Pensii o cerere pentru a efectua corectia insotita de copia actului emis potrivit Legii, din care rezulta ca a fost un accident de munca. Precizam ca susnumita a fost informata despre aceasta posibilitate. (…) In caz de accident de munca sotia beneficiaza de pensie de urmas conform art. 86, alin.2 din Legea 263/2010. (…)Modificarea cauzei decesului nu influenteaza cuantumul pensiei.”
La raspunsul solicitarii facute de ZiarMM.ro, Casa de Pensii Maramures a facut si un Post Scriptum:
“P.S. Mentionam ca, prin emiterea deciziei de pensie de urmas cu celeritate am comunicat la plata pensia in luna decembrie 2019. In cazul in care am fi asteptat emiterea actului constatator al accidentului de munca de catre institutia competenta, urmasii d-lui Pop Liviu Pavel nu ar fi beneficiat de pensie de urmas nici la data formularii prezentului raspuns.”
Copiii primesc 12.318 lei/luna
Cele trei fetite ale lui Liviu Pop beneficiaza la ora actuala de o pensie de urmas de 704 lei/copil/luna, informatia a fost furnizata de Anamaria Pop si confirmata de CJP Maramures, iar prin contractul colectiv de munca al Regiei Nationale al Padurilor, fiecare fetita a primit lunar 2.080 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 2.230 de lei/copil/luna. Totodata, mama mai primeste lunar alocatia copiilor in suma de 750 de lei precum si indemnizatia de crestere copil in suma de 2.766 de lei, cele doua insumand 3.516 lei, spun sursele noastre de la AJPIS Maramures.
Mihai Lesean, purtator de cuvant Directia Silvica Maramures: “Copiii colegului nostru, primesc lunar, fiecare, suma de 2.230 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2020, pana la varsta de 24 de ani, conform contractului colectiv de munca al Regiei Nationale a Padurilor. Pana la 1 ianuarie s-a acordat pentru fiecare copil, pe luna, 2.080 de lei.”
In casa Anamariei Pop intra lunar 6.690 de lei de la Regia Nationala a Padurilor, 2.112 lei pensia de urmas de la Casa Judeteana de Pensii Maramures si 3.516 lei indemnizatia+alocatia, cele trei insumand 12.318 lei/luna.
Intrebata daca va aplica pentru pensia de urmas, Anamaria Pop a spus ca ar trebui sa se lase de serviciu pentru a beneficia de ea, adica de cei 704 lei si ca pentru ea, nu se merita.
Este regretabil faptul ca l-au pierdut pe cel care le-a fost sot si tata, insa trebuie precizat ca nu vorbim de un caz social, asa cum a fost prezentat de presa centrala si locala. E drept ca nimci nu-i poate lua locul lui Liviu Pop, insa cititorii trebuie informati in mod corect.
Ana AVRAM