- Publicitate -
Ad imageAd image

Incendii in Australia – Sute de milioane de animale ar fi pierit in incendiile de vegetatie

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Sute de incendii de vegetatie din estul si sudul Australiei fac ravagii in randul populatiilor native de animale salbatice, care fie au murit, fie sunt intens afectate de pierderea habitatului, sete si foame, relateaza luni agentia DPA, informeaza AGERPRES.

In ultimele zile, imagini devenite virale in care pot fi vazuti koala insetati si epuizati care beau apa din sticle oferite de ciclisti sau de soferi au generat un interes imens la nivel mondial cu privire la impactul incendiilor de vegetatie din Australia asupra animalelor salbatice.

”Cei mai afectati sunt cei pe care ii vedeti stand pe pamant, ghemuiti”, a declarat John Grant, purtator de cuvant al organizatiei Wildlife Information Rescue & Education Service (WIRES). ”Nu se vor reface deoarece au inhalat atat de mult aer fierbinte si fum. Nu sunt morti, dar nu vor supravietui”, a spus el.

Pana in prezent, o suprafata de peste 7 milioane de hectare, cat suprafata Cehiei, a fost mistuita de flacari de la debutului sezonului incendiilor, in luna septembrie.

Peste 800 de milioane de animale native au fost afectate sau au murit din cauza flacarilor din Noul Wales de Sud (NSW), statul cel mai grav afectat unde circa 5 milioane de hectare de teren au ars, potrivit profesorului Chris Dickman, ecologist la Universitatea din Sydney.

In Victoria, unde peste 1 milion de hectare de teren au fost mistuite de flacari, ”se estimeaza ca pana la 500 de milioane de animale, inclusiv specii aflate pe cale de disparitie, au pierit deja in urma incendiilor”, a declarat reporterilor Jenny Gray, director executiv in cadrul Zoos Victoria.

Sue Ashton, director in cadrul singurului spital de koala din tara, in Port Macquarie, a estimat ca zeci de mii de koala au pierit din cauza incendiilor de vegetatie. ”Numai in zona noastra, sute de koala au murit. Intr-o zona mica unde studiem populatia de mult timp, 350 – sau doua treimi din populatie – au pierit”, a declarat Ashton luni pentru DPA. ”Exista zeci de habitate in toata tara in care traieste o populatie mica de koala, iar multi dintre acestia au fost incinerati si transformati in cenusa”, a precizat ea.

Potrivit lui John Grant, situatia de pe teren este ”extrem de ingrijoratoare”, organizatia pe care o reprezinta incercand sa salveze si sa trateze animalele afectate de flacari. ”Ne confruntam cu animale care sufera de deshidratare, epuizare si arsuri”, a explicat el.

Voluntarii WIRES, unii dintre acestia suferind in mod direct din cauza incendiilor, au luat in grija mii de pasari – multe dintre ele cazute din cer din cauza epuizarii si a caldurii extreme – precum si exemplare de cangur, wallaby, wombat, koala, veverita marsupiala si oposum.

”Multe mame isi scot puii din marsupii pentru a se putea salva. Suntem ingrijorati pentru urmatoarea generatie”, a declarat Grant adaugand ca multe animale au fost eutanasiate din cauza complicatiilor suferite in urma arsurilor.

”Nici macar nu suntem capabili sa estimam impactul asupra animalelor salbatice. In decembrie am primit 20.000 de apeluri telefonice pentru ajutor”, a spus el pentru DPA. ”Nu suntem o organizatie stiintifica, insa pagubele si distrugerea suferite de animale si de habitatul lor este fara precedent”, a adaugat Grant.

Euan Ritchie, profesor de ecologie si conservare a populatiilor de animale salbatice la Universitatea Deakin a spus ca este ”prea devreme pentru a face un bilant total al deceselor in randul speciilor”.

”Insa, avand in vedere dimensiunea si severitatea (incendiilor) si faptul ca sunt inca active in numeroase zone, speciile care erau amenintate cu disparitia ar fi putut fi impinse dincolo de limitele extinctiei, iar speciile relativ comune si speciile mai abundente ar putea fi acum vulnerabile”, a explicat Ritchie.

Peste 150 de hectare de teren au fost mistuite de flacari pe Insula Cangurilor din Australia de Sud. Specialistii in fauna salbatica estimeaza ca jumatate dintre animale, inclusiv koala, au murit sau vor muri.

Sam Mitchell, coproprietar al rezervatiei Insula Cangurilor a declarat pentru Adelaide Now ca incendiile de vegetatie ar fi ucis aproximativ jumatate din populatia de 50.000 de koala, noteaza DPA.

Incendiile de vegetatie de o amploare si o violenta fara precedent care au devastat regiuni intregi din Australia s-au soldat cu 24 de morti si au provocat „pagube considerabile”, au anuntat duminica autoritatile australiene dupa o noua zi marcata de conditii meteorologice catastrofale.

In sud-estul Australiei, regiunea cea mai populata a insulei, a fost decretata stare de urgenta, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane in trei state.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu