In aceste luni de vara este mai greu sa ne mentinem mereu hidratati, de multe ori programul aglomerat sau pur si simplu comoditatea putandu-ne face sa ignoram imperativul consumului frecvent de apa. In aceste conditii, chiar si o usoara deshidratare a organismului poate avea efecte neplacute, ducand la reducerea energiei si a eficientei cu care ne indeplinim sarcinile cotidiene.
Astfel, in perioadele de vara este bine sa “mancam apa” pentru a fi siguri ca organismul nostru nu va ajunge deshidratat. Exista mai multe alimente aflate la indemana oricui care au potentialul sa ne mentina hidratati in canicularele zile de vara, chiar daca nu bem atat de multa apa pe cat recomanda medicii.
Un burger delicios ne poate mentine hidratati. Carnea tocata de vita are un continut foarte bogat in apa. Conform nutritionistilor, chifteaua de hamburger contine 64% apa atunci cand este cruda si respectiv 60% apa atunci cand este gatita. Daca renuntam la cartofii prajiti si alegem in schimb o garnitura de salata verde, un burger poate deveni un fel de mancare delicios si foarte hidratant.
O singura ceasca de orez fiert cantareste aproximativ 177 de grame, iar 133 din aceste grame sunt reprezentate de apa, conform revistei Men’s Fitness.
De asemenea, conform expertilor nutritionisti, sucul de rosii este compus din 90% apa, nu are niciun fel de grasimi si contine 50 de calorii la o portie de jumatate de ceasca.
Vanata este o leguma foarte sanatoasa si extrem de bogata in apa si fibre, existand de asemenea numeroase moduri in care poate fi preparata. Spre exemplu, chef-ul Yotam Ottolenghi a publicat cateva carti de bucate pentru precum “Plenty” sau “Jerusalem” in care prezinta numeroase retete delicioase cu vinete.
Vinetele nu pot fi intrecute decat de pepene in ceea ce priveste continutul de apa. Pepenele, un fruct care contine 90% apa, mai este denumit si “ambrozia zeilor” pentru gustul delicios si efectul inviorator pe care-l are. In plus, conform nutritionistilor, o felie de pepene asigura 103,2% din necesarul zilnic de vitamina A al organismului.
Un pahar de suc natural de mango, cu gustul sau tropical si senzatia catifelata cu care iti rasfata bolta palatina, te ajuta sa lupti impotriva deshidratarii si nu contine decat 135 de calorii. Un pahar de suc natural de mango musteste in acelasi timp si de vitaminele A, B6 si C.
Continand 91% apa, broccoli, leguma pe care fie o adoram, fie nu o putem suferi, dar nu ne este niciodata indiferenta, se numara printre alimentele recomandate in perioadele de canicula. Aceasta leguma contine si calciu, un “bonus” care contribuie la intarirea sistemului osos.
Contrar aparentelor, si pieptul de pui la gratar este o solutie pentru a ramane hidratati in lungile zile de vara, fiind alcatuit in proportie de 66% din apa. Carnea de pui trebuie insa cumparata si consumata proaspata. Cu cat este tinuta mai mult timp in congelator, cu atat pierde mai multa apa.
Avocado, un fruct care contine apa in proportie de 81%, este excelent pentru a ne mentine hidratati. In plus, o serie de studii indica faptul ca daca se consuma jumatate de avocado in timpul mesei de pranz, senzatia de satietate de dupa masa se prelungeste mai mult, fapt ce poate ajuta persoanele care doresc sa slabeasca.
Iaurtul este un aliment care nu doar ca este hidratant, dar este si o solutie alimentara excelenta pentru a inlocui electrolitii pierduti dupa o sesiune intensa de exercitii fizice. Conform revistei Shape, iaurtul este un hidratant atat de bun pentru ca are in componenta sa foarte mult sodiu si potasiu.
Din aceasta lista de alimente nu avea cum sa lipseasca laptele de vaca, format in proportie de 87% din apa si care contine din abundenta electroliti, vitamina E si grasimi bune.
Semintele de chia, lasate peste noapte in lapte de migdale, asigura un mic dejun delicios, complet din punct de vedere nutritiv si foarte hidratant.
ZiarMaramures.ro