Sunt situații în care statul decide dacă o fată minoră trebuie să îmbrace rochia de mireasă sau nu. Un raport al celor de la Salvați Copiii arată că 23% dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țara noastră ocupând primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre. Potrivit sursei citate, datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani.
Județul Maramureș este în top 3 județe din țară unde instanțele de judecată au aprobat căsătorii cu fete minore. Într-un amplu reportaj pe această temă, jurnaliștii de la Libertatea arată că, potrivit datelor de pe portalul instanţelor (portal.just.ro) şi a informaţiilor furnizate de instanţe, în perioada 2019 – 2020, judecătoriile din judeţele Bistriţa-Năsăud (55), Suceava (53) şi Maramureş (50) au aprobat cele mai multe cele mai multe dosare având ca obiect „căsătorie minor”.
Jurnaliștii vin și cu exemple concrete inclusiv din Maramureș: „„Îi va fi mai bine în viitor”, a declarat la proces şeful unui centru din Baia Mare, încuviinţând căsătoria unei fete de 17 ani, al cărei reprezentant legal era, cu un bărbat de 29 de ani. Mai târziu, instanţa a respins cererea, motivând că doar „simplul fapt că minora dorește să își întemeieze o familie nu constituie un motiv întemeiat, în condițiile în care se află într-o relație abia de 4-5 luni”. (Sentinţa civilă 9734/2019, Judecătoria Baia Mare)”.
„Nu mi se pare un lucru normal. Adică e anormal să obligi pe cineva să se mărite cu unul mai în vârstă ca tine. Ce se întâmplă dacă respectivul o bate? Urmărește cineva ce se întâmplă mai departe sau cum vine asta? Statul nu ar trebui să ia astfel de decizii. Nu știu ce motive justificate ar fi ca o fată de 16 sau 17 minori să se mărite cu un om pe care nu îl cunoaște și mult mai bătrân.”, spune Mihaela.
Dragoș HOJDA