În Maramureș urmează trei zile cu temperaturi care vor trece lejer de 30 de grade Celsius. Maramureșenilor li se recomandă să evite, în perioadele de caniculă și disconfort termic, expunerea la soare. Specialiștii în sănătate subliniază că pentru atenuarea efectelor în perioadele de caniculă/disconfort termic accentuat bătrânii trebuie să evite locurile aglomerate și neventilate, ieșirea din locuințe/gospodării, mai ales în orele amiezii.
Apoi, dacă-i musai de ieșit din casă când soarele înclzește cel mai mare, atunci este important să se poarte îmbrăcăminte subțire, din țesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. Nu trebuie să lipsească lichidele, în această perioadă fiind bine să se consume doi până la 4 litri de apă, ceai sau sucuri de fructe pentru a hidrata organismul.
Nu este indicat deloc consumul de alcool și excesul de cafea în zilele cu temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Copiii și animalele de companie nu trebuie lăsayte sau uitate în interiorul autovehiculelor expuse la soare. Cel mai mult au de suferit când în termometre sunt temperaturi mari sunt bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze.
Pentru cei care nu știu, indicele de confort termic (temperatură-umezeală) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care exista într-un amestec gazos de aer și apă) pentru a determina o temperatura, cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Ori se știe că indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman. Atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.
Dragoș HOJDA