Vicepremierul Kelemen Hunor a ținut să arate că de anul viitor s-ar putea schimba modul de acordare al alocațiilor pentru copii. Acesta a adus în discuție un sistem diferențiat de alocare a acestor bani în funcție de veniturile familiilor.
„Sistemul actual de alocații nu ajută familiile să își asume creşterea unui copil: în timp ce în 1990 s-au născut 315 mii de copii, în 2020 numărul copiilor născuți în țară a fost de doar 178 mii. Deci, politica familială trebuie regândită și pe lângă actuala alocație pentru copii, pe care Guvernul o va crește cu 20% din ianuarie 2022, vor trebui acordate mai multe subvenții familiilor. De exemplu, familiile tinere trebuie să fie ajutate să-și cumpere o casă, trebuie asigurată funcționarea mai multor creşe și impozitul pe venit trebuie redus în funcție de numărul de copii. Avem proiecte, le vom elabora și vom cere sprijin de la partenerii noștri de coaliție de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor.
„Nu știu dacă este o idee bună. Adică dacă dai mult la cel ce are deja, nu am rezolvat nimic. Nimeni nu se înghesuie să facă azi copii și nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că e foarte greu să îl întreții. Statul îți dă alocație și atât, nu te ajută cu acces mai ușor la cumpărarea de scutece, o casă sau altfel de ajutor de care orice mamă are nevoie”, spune Melinda.
Dragoș HOJDA