- Publicitate -
Ad imageAd image

PROTESTE – Reprezentanții elevilor din Maramureș nu sunt de acord cu decontările navetei

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Reprezentanții elevilor din județ au pichetat recent Prefectura Maramureș în semn de protest față de adoptarea ordonanței de Guvern privind decontarea navetei. Și totuși, Guvernul a decis să aprobe această ordonanță, în ciuda tuturor nemulțumirilor care există și care au fost exprimate peste tot în țară. Reprezentanții elevilor maramureșeni susțin că decontările nu se fac la timp și nu toată lumea își permite să plătească lunar o sumă de bani și apoi să aștepte să îi dea statul înapoi.

„Nemulțumirile noastre sunt legate de decontarea navetei. Ni s-a spus că transportul interjudețean va fi gratuit pentru elevi. S-a eliminat acest transport gratuit și acum rămânem cu decontările. Problema este că aceste decontări vin de fiecare dată parțial sau deloc. E o situație de criză deoarece abandonul școlar intervine din această cauză de cele mai multe ori. Prețul unui abonament poate ajunge până la 500 de lei lunar dacă vorbim de o familie cu cinci copii. E dezastru în acest moment ce se întâmplă. Sunt vizați copiii din mediul rural și copiii cu o situație proastă materială, deci categorii vulnerabile și tot în ei lovim, ceea ce nu mi se pare corect”, a declarat Cristina Miculaiciuc, președintele Asociației Elevilor din Maramureș.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației spunea, la finalul ședinței de Guvern din această săptămână, că acest OUG „este un prim pas important în rezolvarea unei probleme care trenează de mult timp: decontarea transportului elevilor. Ordonanța de Urgență face referire la decontarea navetei. Ministerul Educației a fundamentat, în echilibru, între nevoile reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți”.

„Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni – aceasta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puțin, din păcate, – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni. Sunt trei elemente de noutate, sunt plusuri față de anii precedenți. Ştim că nu sunt îndeajuns, dar sunt plusuri. Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună și elev, pentru primii trei kilometri, la care se adaugă un tarif de trei lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50. Aceasta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei – un abonament lunar pentru o distanță de 50 de kilometri. A doua noutate este aceea că se decontează naveta și pentru distanțe care depășesc 50 de kilometri.

Iar al treilea element de noutate – zic eu că este important – familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ în care este școlarizat. Și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și școli, avansează aceste sume, care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii. Repet, nu pretindem că este soluția ideală, dar este modalitatea de a putea plăti măcar naveta elevilor. Până acum, vă spun, nu a fost plătită naveta elevilor, din cauza unor neclarități legislative la nivelul Legii 226/2020, care au făcut inaplicabilă decontarea navetei. Noțiunea de transport nereglementat, fiind nereglementat, nu se încadrează în dispoziții legale, neîncadrându-se în dispoziții legale, nu a putut fi decontat”, a arătat Câmpeanu.

Ministerul Educației a mai anunțat că pentru elevii care sunt cazați la internat sunt decontate opt călătorii per semestru – la internat sau la gazdă

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu