Maramureșul este unul din județele din țară cu un număr foarte mare de pensiuni agroturistice. Îmbucurător este faptul că numărul lor este în continuă creștere, semn că turiștilor le place să viziteze Maramureșul, iar oamenii se pricep la accesarea de fonduri europene.
Potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurală, în România, la nivelul anului 2020 au fost înregistrate 3.022 de pensiuni agroturistice, în creștere cu 8% față de numărul înregistrat în anul 2019, respectiv 2.800 pensiuni agroturistice. Cele mai multe dintre acestea sunt în zona de Centru și Nord-Vest a României, județul Brașov înregistrând cel mai mare număr (379 pensiuni agroturistice), fiind urmat de județul Suceava (249 pensiuni agroturistice), județul Harghita (229 pensiuni agroturistice) și județul Maramureș (185 agropensiuni).
„Numărul mare de pensiuni agroturistice pe care Maramureșul le are se datorează accesării fondurilor europene. Pentru că sunt foarte puține pensiuni agroturistice care s-au ridicat cu bani proprii, cele mai multe au fost cu fonduri europene. E un lucru bun pentru Maramureș, semn că turismul prinde tot mai mult. Numărul este rezultatul finanțărilor europene. Avem acele GAL-uri, grupuri de acțiune locală, care depun proiecte și obțin sume de bani. Sunt zone în județ, cum este Borșa, unde lumea a început să aibă încredere, tot mai multe pensiuni sunt deschise, dar avem și opusul. Zone în județ unde oamenii nu au încredere să își deschidă casele turiștilor. Ori aici e nevoie de discuții cu oamenii, să înțeleagă că turismul poate fi o sursă de venit suplimentară, nu principală. Sudul județului stă mai prost din acest punct de vedere. Trebuie făcută promovare, mulți nu înțeleg asta, cum să vină cineva la tine dacă nu știi că exiști? Ideea e una simplă – finațările europene ne-au adus aici, unde suntem acum”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Livia Sima, președintele Asociației de Dezvoltare și de Promovare a Turismului din Maramureș.
Potrivit sursei citate, la polul opus, cu cel mai redus număr al pensiunilor agroturistice, sunt județele Giurgiu și Călărași (4 pensiuni agroturistice), Olt și Galați (3 pensiuni agroturistice), Teleorman și Ialomița (2 pensiuni agroturistice), Ilfov și Brăila (1 pensiuni agroturistice).
Dragoș HOJDA