Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat joi că reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu sunt solicitate de către Comisia Europeană, dar au fost asumate de actuala coaliţie prin programul de guvernare, informează AGERPRES.
„Reformele sunt în program şi au fiecare un termen. De exemplu, în ce priveşte legea pensiilor – pentru că a fost discutată – ea trebuie să intre în vigoare în primul trimestru din anul 2023. Deci, este clar. Şi aşa este la toate reformele, şi cele din finanţe, salariul minim, etc. Ele sunt fiecare cu borna ei, fiecare reformă în parte. Reformele din PNRR nu sunt cerute de Comisia Europeană. Sunt reforme pe care şi le-a asumat această coaliţie de guvernare în programul de guvernare. Reforme cu care am fost în campanie electorală, cu care am câştigat votul românilor şi cu care am format această coaliţie de guvernare. Ele sunt în programul de guvernare, sunt în strategia fiscal bugetară, sunt în programul de convergenţă şi sunt şi acum în acest PNRR. Nu sunt reforme noi, sunt reforme despre care am vorbit de fiecare dată şi toate au aceste borne”, a arătat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.
El a arătat că, în cazul în care una dintre reformele prevăzută în PNRR nu va fi implementată la timp, se vor pierde banii destinaţi respectivului proiect.
„Dacă nu se atinge o anumită bornă şi o anumită reformă este legată de sume din PNRR, bineînţeles că nu pot fi alocate acele sume. Reformele sunt legate de proiecte speciale. Mai sunt şi anumite proiecte care au reformele lor, deci sunt toate legate”, a precizat premierul.