Un fost președinte al PSD Vișeul de sus, actual consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, Adrian Nicolae Filip, este suspect în dosarul în care anchetatorii DNA au obținut arestarea preventivă față de fostul șef proaspăt numit la Direcția de Permise și Înmatriculări Suceava.
Este de amintit că de la începutul acestui an DNA a executat un tur de forță la această direcție, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupă cu preponderență în acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.
În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar au fost reținuți șefi de la contrainformațiile poliției sucevene pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef.
Astfel, în cel de-al treilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA Cluj l-au reținut pe Viorel Andrei Donciu, ofițer de poliție, pentru pretinse fapte de corupție ce ar fi fost comise când acesta era șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV Maramureș).
Luat pentru fapte de la fostul „job”
La momentul reținerii sale Donciu era împuternicit pe funcția echivalentă de la nivelul Serviciului Suceava.
El este acuzat de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic.
În ordonanța procurorilor se arată că în 4 februarie 2021, Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție.
Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021.
În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane.
La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.
În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.
Un mic GREU din PSD…
În acest dosar a fost pus sub învinuire consilierul județean Adrian Filip Nicolae, fost președinte al PSD Vișeu de sus.
Potrivit actelor din dosar Nicolae i-ar fi spus lui Donciu că are influență pe lângă persoane care pot care ar putea să îl sprijine în vederea desemnării sale în continuare în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș.
„Folosul necuvenit obținut de suspectul Filip Adrian-Nicolae pentru traficarea influenței constă în sprijinul acordat acestuia de Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, pentru înmatricularea vehiculelor deținute de traficantul de influență sau de alte persoane, programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și a îndeplinirii oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție Donciu Viorel-Andrei le are potrivit funcției, în interesul personal al traficantului de influență sau în interesul altor persoane, la solicitarea traficantului de influență”, explică anchetatorii DNA în dosar.
Un alt episod documentat de anchetatorii de la DNA Cluj în care apare numele consilierului județean este acela în care Nicolae i-a cerut lui Donciu să facă verificări în sistemul instituției cu privire la o mașină.
„În data de 1 februarie 2021, la instigarea lui Filip Adrian-Nicolae, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, a accesat fără drept baza de data a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului.
Accesarea fără drept a bazei de date s-a făcut în scopul verificării autoturismului cu numărul …, în baza de date autoturismul în cauză figurând ca fiind proprietatea societății Dune Consulting Service (în prezent Lukarom Mineral Consult )”, se mai arată în dosarul anchetatorilor.
Mită dată de Șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene…
„La data de 10.02.2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei a primit cu titlu de mită o sumă de 100 euro de la numitul Belea Vasile-Ionuț, comisar șef de poliție, șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene, pentru efectuarea transcrierii unei remorci.
Remorca a fost transcrisă la aceeași dată de către Donciu Viorel-Andrei, fiind înmatriculată în baza de date cu numărul …, pe numele societății Electro Mat Prompt”, mai arată procurorii DNA în actele dosarului.
Luni de zile de filaj și ascultări…
Potrivit actelor din dosar Donciu și „partenerii” săi ar fi fost filați cel puțin patru luni de zile de către anchetatorii DNA în baza mandatelor aprobate de judecătorii de drepturi și libertăți.
Astfel DNA a ascultat telefoanele acestuia, a montat tehnică de înregistrare în biroul fostului șef de la SPCRPCIV Maramureș și au urmărit pas cu pas mișcările acestuia.
Astfel a rezultat relația dintre acesta și consilierul județean dar și cu șeful șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene.
La începutul lunii mai Tribunalul Cluj a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventiv emis în aprilie la cererea procurorilor DNA Cluj.
„În baza art.236 C.pr.pen. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj şi, în consecinţă, dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul D.V.A., deţinut în prezent în Arestul I.P.J. Mureș, cu o durată de 30 de zile, începând cu data de 08.05.2021 şi până la data de 06.06.2021 inclusiv.
În temeiul art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive rămân în sarcina statului.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare cu inculpatul şi cu procurorul.Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 06.05.2021”, se arată în minuta judecătorului de drepturi și libertăți care a luat decizia.
Această soluție nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj.
Sursă text: stiripesurse.ro