- Publicitate -
Ad imageAd image

CORUPȚIE – 50 lei sau 300 de lei mita ca polițistul să nu vadă că ai încălcat legea rutieră

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus zilele trecute trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei  inculpați, pentru săvârşirea unor  infracţiuni de corupție și de serviciu. Primul inculpat a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de uzurparea funcției. Procurorii au stabilit că „la data de 02.10.2018, în intervalul orar 20.00-20.30, în calitate de lucrător de poliție care nu are aviz de poliție judiciară şi nici nu a fost desemnat polițist rutier, în timp ce se afla în timpul serviciului de patrulare în vederea asigurării ordinii și siguranței publice, a efectuat acte ce nu intră în atribuțiile sale de serviciu și obținând pentru sine un folos necuvenit, prin aceea că a urmărit în trafic și a oprit un autovehicul al cărui conducător auto a săvârșit o contravenție rutieră (nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare), i-a solicitat actele la control şi a primit de la acesta suma de 50 lei pentru a nu-l sancționa contravențional la regimul rutier, activitate ce nu intra în conținutul atribuțiilor sale de serviciu, în acest mod vătămând şi interesele instituției din care face parte, respectiv Poliția Română – I.P.J. Suceava”.

Același inculpat mai este cercetat și pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Mai precis, „la data de 06.12.2019, după ce a aflat de la apărătorul ales în urma studierii de către aceasta a dosarului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, că infracțiunea de uzurparea funcției pentru care avea calitatea de suspect a fost cercetată ca urmare a denunțului formulat de un alt lucrător de poliție, a divulgat fără drept, la datele de 06.12.2019, 07.12.2019 și în zilele următoare din luna decembrie 2019, faptul că lucrătorul de poliție a avut calitatea de denunțător, colaborator și martor în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în care era cercetat, divulgând astfel informații nedestinate publicității cu privire la identitatea și calitatea unei persoane audiată în această cauză penală, deși procedura din cursul urmăririi penale este nepublică,  respectiv părțile și subiecții procesuali principali au obligația de a păstra confidențialitatea sau secretul datelor și actelor de care au luat cunoștință cu ocazia consultării dosarului”.

 Al doilea inculpat a fost trimis în judecată de către procurorii suceveni pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Mai precis,  „la data de 10.11.2018, în intervalul orar 12.49 – 13.05, în calitate de lucrător de poliție desemnat polițist rutier, a oprit în trafic un conducător auto pentru că acesta nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului, deși în fapt acesta trecuse pe culoarea galbenă a semaforului, lucrătorul de poliție primind de la conducătorul auto suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care nu a implicat suspendarea dreptului de a conduce, precum şi un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale”.

Al treilea inculpat este de fapt cel care a dat banii polițistului, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Procurorii au stabilit că bărbatul conducea pe drumurile publice un autoturism când a fost oprit de al doilea inculpat pentru că nu ar fi respectat culoarea roșie a semaforului. Șoferul i-a oferit şi dat polițistului suma de 300 lei în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia legate de constatarea încălcării prevederilor art. 53 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și de aplicarea contravenției prev. de art. 99 pct.15 din OUG nr. 195/2002, respectiv aplicarea unei sancțiuni contravenționale care să nu implice suspendarea dreptului de a conduce, precum şi un cuantum rezonabil al amenzii contravenționale.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu