- Publicitate -
Ad imageAd image

Spania şi-a revizuit prognoza de creştere pe 2021 la 6,5%

Ad imageAd image

Guvernul spaniol şi-a redus estimările privind evoluţia Produsului Intern brut în 2021, de la 7,2% până la 6,5%, din cauza celui de al treilea val al pandemiei de Covid-19 care a afectat performanţele economice în primele trei luni ale anului, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, informează AFP, transmite AGERPRES.

„Relansarea a încetinit mai mult în primul trimestru decât am prognozat în luna octombrie”, a spus Nadia Calvino.

Economia spaniolă a suferit în lunile ianuarie şi februarie de pe urma noilor restricţii impuse în contextul celui de al treilea val al pandemiei, după ce anterior a fost afectată de furtuna de zăpadă Filomena, care a paralizat Madridul şi o mare parte a ţării timp de zece zile la începutul lunii ianuarie.

Noile prognoze economice ale Guvernului de la Madrid sunt similare cu cele anunţate la începutul acestei săptămâni de Fondul Monetar Internaţional, care mizează pe o revenire de 6,4% a economiei spaniole în 2021, ceea ce ar reprezenta cel mai puternic ritm de creştere înregistrat de o ţară dezvoltată.

Avansul puternic din 2021 vine după ce în 2020 Spania, ţară puternic dependentă de sectorul turismului, a fost una dintre economiile occidentale cel mai grav lovite de pandemie, cu o contracţie a Produsului Intern Brut de 10,8%.

La finele lunii trecute, şi Banca Centrală a Spaniei şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru 2021, la 6% în ritm anual, citând printre motivele revizuirii întârzierea punerii în practică a planului european de relansare, în cadrul căruia Spania va fi unul dintre principalii beneficiari.

Pentru următorii ani, Guvernul de la Madrid se aşteaptă ca ritmul de creştere să accelereze la 7% în 2022, pentru a încetini ulterior la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024.

În schimb, în ceea ce priveşte evoluţia şomajului, guvernul spaniol şi-a îmbunătăţit estimările, prognozând că în acest an va afecta 15,2% din populaţia activă, faţă de 16,9% cât estima anterior. Spania a încheiat anul 2020 cu o rată a şomajului de 16,1% şi un număr de peste 500.000 de şomeri suplimentari, în special în turism şi industria hotelieră, unde locurile de muncă au fost afectate de pandemie.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu