Muncești o lună ca să plătești o amendă primită din cauza unui foc pe care l-ai făcut pe câmp. Ultimele zile au adus în Maramureș mai multe incendii de vegetație la care a fost nevoie de intervenția pompierilor. La Moisei azi au fost mai multe incendii de acest gen, tocmai de aceea moiseienilor li se cere să dea dovadă de mai multă responsabilitate.
„Începe campania de curățenie de primăvară, vă îndemnăm să vă îngrijiți locurile, dar faceți-o cu atenție maximă! Arderea miristii, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se face în condiții meteorologice fără vant, parcelarea miriștii prin fâșii arate, iar în cazul vegetației uscate și a resturilor vegetale colectarea să se facă în grămezi/ cantități astfel încat arderea să poata fi controlată, izolarea zonei de ardere față de căile de comunicații, construcții, culturi agricole, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate, executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile”, arată SVSU Moisei.
Important este ca arderile resturilor să se facă doar ziua, focul să fie supravegheat permanent și stins la final, respectiv focarele nu trebuie acoperite cu pământ sub nicio formă. Nerespectarea prevederilor de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.
FOTO Primaria Moisei
Dragoș HOJDA