Încrederea în economia zonei euro s-a consolidat în martie

Ad imageAd image

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în martie, la cel mai ridicat nivel din februarie 2020, pe fondul sporirii optimismului în industrie, servicii şi în rândul consumatorilor, transmit DPA şi Reuters, informează AGERPRES.

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în martie la 101 puncte, de la 93,4 puncte luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la un avans de până la 96 de puncte.

În industrie, optimismul a crescut neaşteptat la două puncte, de la minus 3,3 puncte în februarie, în timp ce încrederea consumatorilor a urcat la minus 10,8 puncte în luna aceasta, de la minus 14,7 puncte luna precedentă.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, s-a îmbunătăţit la minus 9,3 puncte în martie, de la minus 17 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la minus 14,4 puncte.

„Pentru prima dată de la debutul pandemiei de coronavirus (COVID-19), indicele sentimentului economic este uşor peste media pe termen lung. Creşterea a fost de o magnitudine care nu s-a mai înregistrat din vara anului trecut, după prima fază a epidemiei”, apreciază Comisia Europeană.

În rândul marilor economii din UE, în Germania a fost raportată cea mai semnificativă îmbunătăţire a încrederii în economie, de 7,9 puncte, până la 103,7 puncte.

Îmbunătăţirea perspectivelor economice au dus la creşterea aşteptărilor privind preţurile de vânzare în rândul producătorilor, de la 9,8 puncte la 17,6 puncte, iar în rândul consumatorilor indicele privind evoluţia preţurilor în următoarele 12 luni a urcat de la 15,7 puncte la 18,6 puncte.

Potrivit previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană prognozează că economia zonei euro va creşte cu 3,8% atât în 2021, cât şi în 2022, în timp ce economia UE va creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9% în 2022. Comisia subliniază însă că impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul şi de aceea ritmul redresării va varia în mod semnificativ.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu