Antreprenorii din Horeca, loviți de noile restricții

Ad imageAd image

Mulți dintre operatorii de restaurante vor prefera să închidă afacerile în perioada următoare, deoarece ar funcționa cu pierderi foarte mari din cauza noilor restricții de circulație, a declarat pentru Economedia Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

El afirmă că orice restricție vizavi de restaurante nu și-a dovedit eficiența în temperarea, păstrarea sau diminuarea numărului de persoane infectate cu Covid.

„Restricția de oră – fie că e vorba numai de weekend, fie că e vorba de toată săptămâna – închide practic toate locațiile care în principal aveau vânzări de cină. Erau restaurante care în general se bazau pe atmosferă, pe experiență. Deci restaurantele de tipul ăsta practic au fost închise, ele nu mai pot funcționa. Iar aceste restricții diminuează progresiv afacerile celor care vindeau și prânz și cină”, a explicat Mischie.

Președintele HORA precizează că noile restricții, atât privind limitarea orei de funcționare, cât și privind limitarea orei de circulație pentru public, aduc deservicii majore operatorilor din industrie.

„Foarte mulți dintre operatori vor alege, în loc să țină restaurantele deschise și angajații la muncă, cu un anumit volum al pierderilor, să închidă, având în vedere că volumul pierderilor crește. Măsura este mică, să limitezi programul de funcționare până la ora opt sau programul de funcționare până la ora șase. Dar impactul este până la 50% din încasări sau până la 100% din încasări acolo unde operatorii se bazau pe cină. Deci mulți dintre operatori vor prefera să închidă în perioada următoare”, a mai afirmat el.

Daniel Mischie critică faptul că statul nu anunță din timp noile restricții și preferă în schimb să ia decizii „intempestiv, peste noapte”, deși știam de câteva săptămâni că urmează să vină valul 3 al pandemiei.

„Ne-ar bucura, având în vedere că există astăzi un traseu din punct de vedere al evoluției pandemiei – adică înțelegem și știam demult că venea valul trei – să știm exact cum să reacționăm. Ne-ar bucura să fi știut cu o perioadă de timp înainte că există reguli foarte clare aplicate tuturor operatorilor pe o perioadă de timp determinată. Luarea unor decizii, intempestiv, peste noapte, de mâine, practic creează disconfort în piață, atât în rândul proprietarilor de afaceri, dar și în rândul angajaților. Imaginați-vă ce înseamnă că, începând de astăzi, cei 10.000 de operatori în industria HoReCa din București își modifică toți atât programul de funcționare – aici implicăm furnizorii de materii prime și de servicii –, dar și programul prin care oamenii vin la muncă. Existau locații în care înainte se lucra în două schimburi, acum trebuie să vii într-un schimb. Deci practic există un disconfort pentru toți jucătorii, toți stakeholderii din această industrie, atâta timp cât vorbim de valul trei de săptămâni întregi”, a mai declarat el.

Mischie afirmă că nu mai suntem în situația de acum un an de zile, în care nu cunoșteam multe despre acest virus și ne făceam speranțe ca viața să revină rapid la normal.

„Cumva acum înțelegem mai bine despre ce este vorba cu acest virus, cunoaștem mai bine ce măsuri putem lua, am văzut în urma experiențelor pe care le-am avut într-un an de zile care sunt măsurile eficiente și care sunt măsurile ineficiente. Cred că ar trebui mai mult interes și mai multă preocupare față de oamenii care activează în aceste industrii, nu numai proprietarii, ci și angajații”, a conchis el.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat joi seară că de vineri seară, adică de a doua zi, vor fi instituite noi restricții. Astfel, în localitățile unde incidenţa de infectare cu COVID-19 trece de 4 la mie, circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până ora 20.00, iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18.00. Secretarul de stat a precizat că vineri se va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern care prevede noile restricții, subliniind că localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu