Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat că ar putea revizui în scădere ratingul suveran al Turciei dacă noul guvernator al Băncii Centrale modifică semnificativ politica monetară şi reduce ratele dobânzilor, ceea ce va amplifica turbulenţele de pe piaţa valutară şi a bondurilor, transmite Reuters, informează AGERPRES.
Lira turcească s-a depreciat cu peste 9%, în urma deciziei preşedintelui Tayyip Erdogan de a-l demite pe Naci Agbal, după ce Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a anunţat o majorare peste aşteptări a dobânzii de referinţă, de la 17% până la 19%, ca răspuns la deprecierea lirei şi creşterea preţurilor.
Noul guvernator, Sahap Kavcioglu, la fel ca Erdogan, a criticat majorarea ratelor dobânzilor.
Fitch a apreciat că demiterea lui Naci Agbal a afectat credibilitatea Băncii Centrale a Turciei. Luna trecută, agenţia renunţase la avertismentul adresat Turciei privind posibila retrogradare, pe fondul semnalelor unei politici monetare mai adecvate a lui Agbal pentru a reduce inflaţia. Inflaţia în Turcia a accelerat la 15,6% în februarie şi este aşteptată să continue să crească în următoarele luni, ameninţând ţinta de 9,4% pentru sfârşitul anului avută în vedere de Banca Centrală.
Întrebat de Reuters dacă modificarea politicii monetare în sensul reducerii ratelor dobânzilor ar putea duce la o retrogradare, director general pentru ratinguri suverane al Fitch, Tony Stringer, a răspuns: „Cu siguranţă, este ceva ce ar putea contribui la decizia noastră de a revizui ratingul”.
Adevăratul risc, a explicat Stringer, este pentru turcii care fac economii, pentru firmele şi investitorii care au încredere în lira turcească, care în ultimii ani s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro şi se îndreaptă spre un nou declin.
„Ceea ce facem acum este să analizăm reacţiile imediate de pe piaţă şi să ne gândim cum va afecta deprecierea monedei Turciei presiunile asupra balanţei de plăţi”, a declarat oficialul Fitch.
Erdogan a cerut miercuri investitorilor internaţionali să-şi menţină încrederea în Turcia, spunând că recenta volatilitate de pe pieţele financiare ale ţării nu reflectă „dinamicile şi fundamentele economice, potenţialul şi viitorul economiei”.
Din cele trei mari agenţii de evaluare financiară, ratingul suveran „BB minus” atribuit de Fitch Turciei este cel mai ridicat. Cel al S&P Global este cu o treaptă mai scăzut, la „B plus”, în timp ce Moody’s a acordat un rating şi mai jos, la „B2”, care este echivalentului unui calificativ „B” de la S&P sau Fitch.
Economiştii sunt îngrijoraţi că autorităţile ar putea impune controale asupra capitalului, dacă actualele turbulenţe se înteţesc.