- Publicitate -
Ad imageAd image

Reputația Regatului Unit a fost pătată în întreaga lume, iar mare parte din vină este “auto-provocată”

Ad imageAd image

“Britania globală” cu care se lăuda Boris Johnson a suferit o lovitură puternică, pe fondul unor crize succesive: de la imagini cu ofițeri de poliție care trânteau femei la pământ, acuzații de rasism în familia regală, acuzații de încălcare a termenilor Brexitului, varianta de coronavirus detectată pentru prima dată în Anglia și acum răspândită pe tot globul – au făcut ca Marea Britanie să iasă cu o imagine pătată în întreaga lume.

Nu cu multe guverne în urmă, sub conducerea carismaticului lider laburist Tony Blair, Marea Britanie purta numele de “Cool Britannia”, bucurându-se de valul de simpatie globală similară celei din anii ‘60, când Beatles a devenit cunoscută în toată lumea. CNN precizează că este greu de spus când Regatul Unit a început să-și piardă strălucirea, dar se pare că sprijinul lui Blair pentru Statele Unite în nepopulara invazie din 2003 a Irakului a păstrat doar iluzia pentru câțiva ani, iar Blair nu și-a recuperat niciodată pe deplin statutul internațional atât de apreciat.

Cele mai recente imagini, care surprindeau brutalitatea cu care forțele de ordine au intervenit asupra unor femei care participau la comemorarea tinerei Sarah Everard, au circulat la nivel mondial. Bărbatul acuzat de uciderea femeii este un polițist.

Recentele acuzații ale Prințului Harry și ale soției sale Meghan, despre rasism în familia regală, au arătat, de asemenea, cât de ușor pot fi pătate reputațiile, chiar și cea a unei națiuni. Interviul cuplului a provocat valuri până la biroul președintelui SUA, unde secretarul de presă a lăudat “curajul” lui Harry și Meghan de a vorbi despre lupta lor cu sănătatea mintală.

Regina a încercat să remedieze tensiunile printr-o declarație a Palatului Buckingham prin care promite o examinare privată a acuzațiilor de rasism, dar scandalul se răsfrânge în familia extinsă a națiunii, Commonwealth. CNN notează că actuala criză din familia regală este comparabilă cu cea din 1992, când Castelul Windsor a luat foc și prințesa Diana s-a despărțit de Prințul Charles, iar, potrivit Reginei, Marea Britanie a avut un “annus horribilis”.

Pandemia a dezvăluit o țară care se luptă să refacă imaginea pe care premierul Boris Johnson o prețuiește pentru națiune. Realitatea brutală este că, din cauza eșecurilor guvernamentale, Marea Britanie are printre cele mai mari rate de mortalitate pe cap de locuitor la nivel global și un număr mai mare de decese decât oricare altă națiune europeană. Johnson a obținut în cele din urmă aplauze în Marea Britanie pentru demararea campaniei de vaccinare – mai mult de 35% din cetățeni au primit cel puțin o doză de serv, comparativ cu media UE de 9%.

În ultimele luni, tulpina B.1.17, mai infecțioasă și mai agresivă, descoperită pentru prima dată în Anglia, a determinat în mod constant ca ratele de infectare să crească în toată lumea și a produs noi măsuri de restricție în mai multe state europene. Luni, șeful CDC a avertizat că B.1.17 va deveni tulpina dominantă în SUA în câteva săptămâni.

Guvernul lui Johnson a fost din nou acuzat că a încălcat regulile acordului său Brexit cu Bruxelles. Săptămâna aceasta, UE a acționat în justiție Regatului Unit, după încercarea unilaterală a lui Johnson de a prelungi o perioadă de grație cu privire la importurile de alimente în Irlanda de Nord.

CNN concluzionează că traiectoria actuală a Marii Britanii poate că își are rădăcinile în Brexit, care nu avea prea mult sens pentru mulți europeni, dar suprapunerea cu incompetența politică din timpul pandemiei este decisivă. Este, de asemenea, posibil ca rădăcinile declinului reputațional să fie mult mai profunde și tipice imperiilor estompate. Marea Britanie are acum o mare varietate de probleme de percepție pe care trebuie să le dețină și să le rezolve singură.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu