Aproximativ 140.000 de români au căutat în luna februarie un loc de muncă, domeniile cu cele mai multe oportunităţi pentru candidaţi fiind retail, prestări servicii, IT/telecom, call-center/BPO, industria alimentară, producţie ori transport, potrivit datelor publicate de o platformă de recrutare, informează AGERPRES.
Potrivit sursei citate, numărul este într-o uşoară creştere faţă de luna precedentă, cei mai mulţi dintre candidaţi venind din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi sau Ploieşti.
„Continuă să fie un interes destul de crescut pentru joburile remote, care în luna februarie au adunat peste 110.000 de aplicări. Candidaţii caută locuri de muncă şi angajatori care să le permită să lucreze de acasă sau într-un sistem de lucru hibrid. După un an de teste, în 2021 vom vedea care sunt rezoluţiile angajatorilor şi care vor fi deciziile lor pe termen lung cu privire la modul de lucru pe care îl vor adopta, mai ales că deja în multe companii începe să se vadă o revenire treptată la birouri”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În ceea ce priveşte distribuţia joburilor postate în luna februarie pe eJobs.ro, peste 9.000 de locuri de muncă au fost scoase în piaţă de angajatorii din Capitală, urmaţi fiind de cei din vestul ţării, respectiv din Cluj-Napoca şi din Timişoara.
„Decalajul dintre Capitală şi celelalte mari oraşe rămâne mare şi probabil vom vedea aceste diferenţe şi de acum încolo, însă încep să se reducă pragurile dintre oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Braşov. Faţă de luna ianuarie, de exemplu, Timişoara a recuperat mult şi este acum aproape la egalitate, din punctul de vedere al numărului de joburi, cu angajatorii din Cluj-Napoca. De altfel, la nivel naţional, Timişoara a fost, în luna februarie, oraşul cu cea mai mare creştere a numărului de joburi noi. Procentual, a depăşit chiar şi Bucureştiul”, a mai spus Bogdan Badea. Domeniile care au adus cele mai multe oportunităţi pentru candidaţi au fost retail, prestări servicii, IT/telecom, call-center/BPO, industria alimentară, producţie ori transport.
În vreme ce oraşele mari au înregistrat creşteri faţă de luna trecută, numărul de joburi disponibile în afara ţării a scăzut aproape la jumătate, în condiţiile în care accesul candidaţilor străini în mai multe ţări din Europa este îngreunat de contextul restricţiilor actuale. Nevoia angajatorilor din străinătate rămâne însă mare, astfel că este de aşteptat ca în lunile următoare să crească din nou cererea de candidaţi, în special în domenii precum medicină, producţie, servicii, IT sau industria alimentară.