PAID: Uşoară creştere a gradului de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinţei în 2020

Ad imageAd image

Gradul de acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinţei a înregistrat o uşoară creştere în 2020, 1,75 milioane de locuinţe fiind asigurate printr-o poliţă PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei) la finalul anului trecut, conform unui comunicat al PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, informează AGERPRES.

„2020 a fost un an special în care priorităţile şi stilul de viaţă s-au schimbat pentru mare parte dintre români. Locuinţele au devenit mai importante ca oricând în contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse. La nivelul pieţei de asigurări, acest lucru s-a tradus printr-o uşoară creştere a gradului din acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinţei. 1.753.520 de locuinţe erau asigurate printr-o poliţă PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019. Creşterea numărului de poliţe PAD încheiate în 2020 s-a resimţit şi la nivelul asigurărilor facultative de locuinţă, numărul acestora crescând şi el uşor”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, 75% dintre poliţele PAD active au fost încheiate în mediul urban şi 25% în mediul rural. În funcţie de tipul locuinţei, 94,7% dintre poliţele PAD au fost încheiate pentru cele de tip A şi 5,3% pentru cele de tip B.

Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, în continuare, Transilvania (21% din totalul poliţelor), Bucureşti (20%) şi Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire este în Bucovina (3% din totalul poliţelor), Maramureş (3%), Crişana (4%) şi Dobrogea (4%).

Un semnal pozitiv este dat de primării cum sunt cele ale Braşovului, Aradului şi, recent, a comunei Pantelimon, care a anunţat că de la jumătatea anului va face controale pentru a verifica încheierea asigurării obligatorii a locuinţei. Prin implicarea autorităţilor, cresc semnificativ şansele ca numărul locuinţelor asigurare să fie tot mai mare.

Societatea menţionează că şi componenta de daune a înregistrat o uşoară creştere, PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale achitând anul trecut despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, faţă de 5,35 milioane de lei în 2019. În continuare, inundaţiile au provocat cele mai mari daune, ducând la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei şi cutremurul, cu 128,096 lei.

„Obiectivul nostru major este să creştem gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinţei în România, ceea ce face ca orice creştere să fie importantă. Continuăm să fim principalul comunicator pe tema asigurării locuinţei şi resursele noastre se îndreaptă spre proiecte adresate tuturor categoriilor de public vizate de acest subiect. Demontăm mituri despre asigurările, explicăm necesitatea acestora, ne sprijinim partenerii şi suntem activi, constant, pe toate segmentele care susţin o creştere a acoperirii prin asigurare a locuinţelor românilor”, a declarat Nicoleta Radu, director general, PAID România, citată în comunicat.

 

PAID România susţine proiecte ale unor entităţi precum ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate şi Fundaţia Comunitară Bucureşti, având convingerea că este esenţială investiţia în informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei în eventualitatea producerii unui dezastru de proporţii, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977.

Pe lângă continuarea proiectelor de comunicare menite să aducă asigurarea locuinţei cât mai sus în lista de priorităţi a românilor, PAID a dezvoltat şi menţine strategia implementată în 2020 cu privire la susţinerea tuturor celor implicaţi în distribuţia de asigurări de locuinţă, aceştia fiind cei în puterea cărora stă cel mai mult impulsionarea creşterii semnificative a gradului de cuprindere în asigurare.

De asemenea, începând cu luna martie, PAID are un site nou, actualizat cu cele mai recente informaţii despre asigurarea locuinţei, precum şi un portal care permite clienţilor să achiziţioneze online poliţe PAD.

„Ne asumăm cu responsabilitate rolul de a gestiona un produs de protecţie financiară ce reprezintă un prim pas pentru orice român în planul personal de asigurare a locuinţelor în faţa dezastrelor naturale. În acest sens, ne aliniem cu strategiile promovate de actorii din piaţa de asigurări, prin UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. De asemenea, continuăm să oferim susţinere pieţei de brokeraj în asigurări, reprezentată de entităţi precum UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România şi PRBAR – Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare -Reasigurare”, a completat Nicoleta Radu.

Dincolo de proiectele care vizează dezvoltarea segmentului asigurărilor de locuinţe în România, PAID s-a implicat şi în proiecte sociale menite să susţină lupta împotriva COVID-19.

Un exemplu îl reprezintă proiectul „Conectaţi la educaţie”, în care PAID România s-a implicat cu sprijinul Fundaţiei Swiss Re. Proiectul a fost demarat de Asociaţia Lindenfeld, prin programul educaţional Ajungem MARI şi a ajutat peste 180 de copii din centre de plasament şi familii defavorizate oferindu-le dispozitive electronice pentru a participa la activităţi educative şi şcolare online.

De altfel, sprijinirea educaţiei reprezintă unul dintre pilonii de bază ai strategiei de CSR – Corporate Social Responsibility a PAID România. Printre altele, din 2021 compania se va alătura unor noi proiecte ale Asociaţiei OvidiuRo şi va sprijini Programul Bucureştiul Pregătit, iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti. Mai mult, PAID va continua să lucreze alături de Arcen pentru dezvoltarea proiectului Antiseismic District.

„Prin tot ceea ce facem, arătăm că suntem o companie solidă, pregătită oricând să reprezinte un ajutor foarte important pentru românii care înţeleg cât este de important să îşi protejeze locuinţele prin asigurare. Avem cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est şi 50 de parteneri cu ratinguri de cel puţin -A care ne susţin, în cazul în care va fi nevoie, să reconstruim împreună ceea ce un dezastru natural poate distruge într-o clipă, oricând. Ne dorim ca 4 martie să nu reprezinte doar un moment trist în care ne amintim ce s-a întâmplat în 1977 ci un moment în care să conştientizăm că acum, mai mult decât atunci, putem face ceva pentru a nu fi singuri în faţa unui potenţial dezastru”, a concluzionat directorul general al PAID România.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu