Grupuri mari de foci gri au fost văzute de curând pe coastele nordice ale Franţei din regiunea Canalului Mânecii, informează Reuters, transmite AGERPRES.
Imaginile filmate cu ajutorul dronelor arată aproximativ 250 de foci gri – adulţi şi pui – care se jucau în timpul refluxului pe o plajă din apropiere de localitatea franceză Marck.
Focile au început să dispară de pe Coasta de Opal în anii 1970, din cauza presiunilor exercitate de către pescari, care le considerau un rival al lor în domeniul pescuitului.
Focile gri, care nu au prădători naturali în Canalul Mânecii, sunt o specie protejată în Franţa din anii 1980 şi, ca urmare, au început să revină în regiunile costiere.
„La reflux, se adună aici pentru a se îngrăşa, pentru a se odihi şi pentru a se pregăti pentru următoarea lor vânătoare în mare”, a declarat un localnic entuziast, Jerome Gressier, pentru Reuters.
Potrivit unui raport din 2018 care a vizat proiectul Eco-Phoques demarat de regiunea Hauts-de-France, cel puţin 1.100 de foci trăiesc în prezent în această regiune.
În zona Baie de Somme, numărul focilor comune a crescut cu 14,4% între 1990 şi 2017, iar cel al focilor gri a crescut cu 20%, potrivit aceluiaşi raport.
Jerome Gressier foloseşte un binoclu cu focalizare îndepărtată pentru a identifica focile care sunt rănite.
„Binoclul ne permite să vedem dacă sunt animale care au fost prinse în plase pescăreşti. Ele suferă răni grave dacă sunt prinse în zona gâtului”, a adăugat el.
Focile rănite sunt tratate la un centru specializat în salvarea animalelor, situat în Calais.
Christel Gressier, directoarea centrului, spune că multe dintre animalele de care se ocupă sunt foci, iar unele dintre acestea sunt pui abandonaţi de mamele lor.