Investițiile de anul trecut au totalizat 53,2 miliarde de lei, „cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani”, potrivit Ministerului Finanțelor, o creștere de 9,5 miliarde lei față de anul anterior, precizeză profit.ro.
Ca pondere în PIB, investițiile au fost la 5,1%, cel mai ridicat nivel începând din 2015, când indicatorul s-a situat la 5,8%. O diferență majoră este, însă, că, în 2015, Guvernul investea 41,6 miliarde lei (5,8% din PIB) făcând împrumuturi nete (deficitul bugetar) de aproape 11 miliarde de lei. În 2020, investițiile au fost de 53,2 miliarde de lei, dar în fapt doar 35,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar restul fonduri UE, în timp ce împrumuturile nete, cele care cresc datoria statului, au ajuns la 102 miliarde de lei.
Această situație reflectă o agravare semnificativă, într-un an de criză, a unui dezechilibru major în bugetul statului, care mai este capabil să asigure din taxe și impozite resurse doar pentru plăți cum sunt pensiile și salariile.
În 2019, an care nu a fost afectat de criză, deficitul bugetar a depășit investițiile, pentru prima dată după 2009. Datoria publică a crescut în 2019 cu aproape 49 miliarde de lei, iar cheltuielile pentru investiții au fost de 43,6 miliarde lei. Suma din 2020, de 53,2 miliarde lei, este, probabil, cea mai ridicată pentru investiții de până acum, chiar dacă Ministerul Finanțelor furnizează date comparabile doar pentru circa zece ani în urmă.
Raportul dintre investiții și deficit ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, după ce în ultimii ani guvernanții au tăiat din veniturile pe care statul le colectează din taxe și impozit și au mărit în paralel chletuielile rigide (greu de redus), în principal cu salariile aparatului de stat și pensii. Acest dezechilibru a ajuns la un nivel atât de grav, încât statul nu mai poate face investiții din banii colectați la buget, care nu ajung nici pentru celelalte cheltuieli. Investițiile sunt finanțate prin fonduri UE, un lucru bun de altfel, și prin împrumuturi.