Israelul a anunțat joi noi date preliminare care sugerează eficacitatea serului COVID, după vaccinarea, cu o doză, a cel puțin o treime din populație. Dar scrie Associated Press, cifra infectărilor și a deceselor este încă ridicată, iar experții avertizează că multe restricții vor rămâne în vigoare în continuare, în condițiile în care noile variante COVID se extind cu repeziciune, iar unele categorii de populație arată o reticență la vaccin.
Noi date oferite de unul dintre principalii furnizori de servicii de sănătate din Israel, Maccabi, arată că vaccinarea are un efect vizibil asupra populației, scrie publicație The Jerusalem Post.
Mai mult, dintre cei infectați, majoritatea au avut simptome ușoare și doar patru au fost spitalizați, niciunul dintre ei în stare gravă. În aceeași perioadă, în jur de 12.944 de noi cazuri de infectare au apărut într-un grup de control de 778.000 de oameni, care nu au fost vaccinați. O comparație între cele două grupuri sugerează că vaccinul are o eficiență de 91%, la șapte zile sau mai mult după ce a doua doză este administrată. Din analiza cazurilor de infectare apărute în grupul persoanelor vaccinate, a reieșit totodată că imunitatea crește cu fiecare zi. Dintre cele 254 de cazuri de infectare, 76 au apărut după șapte zile, 44 în a opta zi, 24 în a noua zi. Între ziua 22 și ziua 24, când perioada de testare s-a încheiat, nimeni nu s-a infectat.
Mai bine de o treime din populația de 9,3 milioane de persoane a Israelului a primit până acum prima doză de vaccin, iar 1,9 milioane au primit și doza a doua.
Autoritățile speră că întreaga populație adultă ar putea fi imunizată până la sfârșitul lui martie. Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat tot joi câteva rezultate generale, pentru întreaga țară, mai puțin impresionante decât cele ale Maccabi. Potrivit lui Netanyahu, printre oamenii de peste 60 de ani vaccinați, cazurile serioase de spitalizare au scăzut cu 26%, iar infectările confirmate au scăzut cu 45% în ultimele 16 zile. „Acesta este un rezultat direct al vaccinărilor. Vaccinurile funcționează”, a spus premierul.
Experții au recomandat o deschidere graduală a țării, în funcție de rata de infectare. Dar politicienii vor fi cei care vor lua decizia finală.