- Publicitate -
Ad imageAd image

Anca Hendea, inspector general al ISJ Maramureș: nu tăiem clase!

Ad imageAd image

În ultimele zile, spațiul public a fost invadat de petiții ale părinților, ale elevilor sau foștilor elevi de la diferite școli sau licee din județul Maramureș. Am încercat să aflăm mai multe despre situația tensionată chiar de la inspectorul general al ISJ Maramureș, Anca Hendea.

Ordinul nr. 5.599 din 21 septembrie 2020 se face „vinovat” pentru situația tensionată din ultimele zile. De asemenea,  să nu uităm că anul acesta au ajuns la final de ciclu gimnazial elevii care au început pentru prima dată clasa 0. Scăderea demografică și scindarea elevilor de atunci în clasa 0 sau clasa I reprezintă unele dintre cauzele situației tensionate din învățământul liceal.

Doamna inspector a specificat de la început că numărul elevilor care urmează să înceapă liceul în acest an este mai mic cu 1391 de copii. Aproximativ cu 50 de clase mai puțin în tot județul Maramureș. O cifră foarte mare.

ISJ a comunicat permanent cu directorii liceelor, le-a prezentat statistici și strategii care ar fi trebuit să îi pregătească pentru ceea ce urmează. Însă, informația transmisă de ISJ directorilor de școli și licee nu a ajuns și la profesori sau părinți. Iar, de la lipsa de comunicare din partea unităților de învățământ până la valul de emoție din ultimele zile, nu a fost decât un pas.

În grupul de lucru care a elaborat strategiile și planurile pentru următorul an școlar au participat și membrii celor două sindicate din învățâmânt.

ISJ Maramureș a avut mereu în prim plan doar educația corectă a elevilor din județ. Toate strategiile și calculele au fost elaborate pentru ca elevii să resimtă cât mai puțin impactul comasării de clase. Anca Hendea a dorit să precizeze că aceste comasări de clase nu vor avea efecte negative asupra profesilor, nu li se va restrânge activitatea total, însă probabil unii dascăli vor avea nevoie de completare de normă.

Aseară, noul ordin al ministerului a mai oferit o gură de oxigen învățământului. Acesta precizează următoarele: „Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență – zi, se va reduce:

– de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;

– de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.”

Chiar și cu acest ajutor venit din partea MEN, în județ se vor câștiga aproximativ 10 clase. Comasarea va trebui să continue respectând legea și ordinele MEN.

Doamna inspector a vrut să atragă atenția asupra unei situații destul de grave din județul Maramureș, fiind vorba de învățământul profesional/profesional-dual. În anul 2020, județul nostru trebuia să aibă aproximativ 60% dintre elevi în astfel de clase. La ora actuală, efectivul elevilor care frecventează astfel de licee este de 48%. Sunt angajatori care se plâng de lipsa forței de muncă, iar liceele profesionale / tehnologice nu au elevi pentru aceștia.

„Nu de tăieri de clase trebuie să ne temem, ci de imposibilitate constituirii acestora din cauza lipsei de elevi.”

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu