Sindicatul din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureș luptă pentru drepturile elevilor și cadrelor didactice din județ

Ad imageAd image

Vineri, 15 ianuarie, a avut loc ședința Biroului Executiv/Consiliului Liderilor Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. La ședință au participat 51 de lideri sindicali din toate județele țării. Ședința a fost organizată online de-a lungul a patru ore și jumătate. Pentru mai bine de o oră s-a alăturat și ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu.

Din partea județului Maramureș la ședința a participat președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureș, Pop Daniel.

“În această perioada ne confruntăm cu probleme reale pornind de la redeschiderea școlilor, vaccinarea personalului didactic, salarizarea și constituirea planului de școlarizare pentru anul școlar 2021/2022.

Am înaintat săptămâna trecută  Instituției Prefectului al județului Maramureș , dlui prefect Silviu Ungur o solicitare de  întâlnire  în regim de urgență, a comisiilor de dialog social, la care să participe reprezentanții organizațiilor sindicale, ai primarilor, ai consiliilor locale, ai direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și ai Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș , în cadrul căreia să abordăm următoarele: planul de școlarizare, exceptarea personalului din învățământ de la măsura înghețării salariilor în anul 2021 , calculul și plata corecte, prin raportare la salariul de bază în plată, a drepturilor salariale suplimentare, reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 ca majorări/creșteri ale salariului de bază, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, cuvenite personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ cu dispozitive și echipamente, în vederea reluării cursurilor față în față, finalizarea punerii în aplicare a Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011 etc, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru personalul din învățământ, potrivit legislației în vigoare și  plata integrală și la termen a tranșelor din diferențele salariale stabilite prin hotărâri judecătorești în favoarea salariaților din învățământ, conform prevederilor legale aplicabile în materie precum și plata integrală și la timp a salariilor.

Totodată Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” s-a adresat Ministerului Educației și Cercetării solicitând constituirea claselor a IX-a, în anul școlar 2021-2022, cu 24 elevi/clasă și nu cu 28 elevi/clasă, cum e în prezent, acest aspect a dus la reducerea unui număr de 47 de clase la nivelul Maramureșului, situație care generează dispute la nivelul sistemului educațional.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” a propus, încă din faza de proiect, să se aibă în vedere dispozițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020, în sensul constituirii formațiunilor de studiu de început în învățământul liceal, profesional, inclusiv dual, și postliceal ținându-se cont de media de 24 de elevi/clasă. S-a solicitat să se procedeze la modificarea imediată  a art. 7 pct. 1 din Metodologia aprobată prin O.M.E.C. nr. 5599/2020, în sensul eliminării obligativității de constituire a formațiunilor de început din 28 de elevi și al respectării mediei de 24 de elevi/clasă prevăzută de art. 63 alin. (1) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020.

Faptul că la anul nu se vor constitui aceste clase vor lăsa pe drumuri cadre didactice , iar  elevii de clasa a VIII-a  nu vor putea accede în liceul pe care-l doresc deoarece liceele din Maramureș sunt obligate să taie clase din propunerea lor ca  ofertă școlară.

Algoritmul de calcul cu 24 de elevi/clasă poate duce la un echilibru în acest sens. Ministrul Educației ne-a asigurat de susținerea sa , iar în săptămâna aceasta vor fi întâlniri punctuale cu reprezentanții sindicatelor, Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor pentru a se lua cea mai bună decizie în favoarea copiilor, principalii beneficiari ai educației. Am adus la cunoștință acest aspect Inspectoratului Școlar Maramureș  imediat după întâlnirea cu Ministrul Educației”, a menționat Pop Daniel, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureș

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu