Fascinanta poveste a lui Agnes Keleti, cea mai bătrână campioană olimpică din lume

Ad imageAd image

Cea mai bătrână campioană olimpică din lume în viață, gimnasta maghiară Agnes Keleti, de asemenea o supraviețuitoare a Holocaustului, a împlinit 100 de ani.

Keleti spune că ”trucul său” este că nu se uită niciodată în oglindă și astfel ”rămâne tânără”, a declarat campioana într-un interviu pentru AFP, la Budapesta, luna trecută.

De cinci ori campioană olimpică, Keleti, care își sărbătorește ziua de naștere în 9 ianuarie, este, de asemenea, cea mai de succes gimnastă a Ungariei și unul dintre cei mai decorați sportivi de origine evreiască din istorie.

Deși suferă de demență, ceea ce îi afectează memoria pe termen scurt, Keleti ”se mișcă sprinten prin apartament, unde are expuse toate medaliile olimpice”, relatează France24.com, într-un reportaj dedicat sportivei la împlinirea centenarului.

Keleti glumește pe seama faptului că nu mai este lăsată să facă mișcările care au făcut-o celebră în gimnastică și i-au adus performanța și recunoașterea la nivel mondial:

”Mi-a spus îngrijitorul meu că la vârsta mea nu este bine să mai fac asta”, râde sportiva în timp ce răsfoia o carte lansată în ziua centenarului: ”Regina gimnasticii, 100 de ani de Agnes Keleti”.
Povestea de viață a lui Keleti este fascinantă, de la gloria olimpică la evadarea din Holocaust și demnă de un scenariu hollywoodian.

Născută în 1921, Keleti a câștigat în total 10 medalii olimpice în gimnastică, majoritatea dintre acestea după ce a împlinit 30 de ani, atunci când concura împotriva unor gimnaste care aveau jumătate din vârsta ei. Dintre acestea, 5 medalii au fost de aur, cele de la Helsinki (1952) și Melbourne (1956).

„Am făcut sport nu pentru că mă simțeam bine, ci pentru a mă vedea lumea”, a declarat Keleti pentru AFP într-un interviu din 2016.

Convocată la echipa națională în 1939, Keleti a câștigat primul titlu chiar în anul următor, dar imediat după aceea i s-a interzis să mai participe la orice activitate sportivă din cauza originilor sale evreiești.

După ocupația nazistă din Ungaria, în martie 1944, Keleti a reușit să scape de deportare datorită unor documente false, însușindu-și identitatea unei femei de serviciu, Piroska Juhasz.

„Am rămas în viață datorită lui Piroska cu care am schimbat nu numai haine și hârtii, ci și felul în care vorbea”, a spus Keleti, care s-a menținut în formă, în timp ce se ascundea într-un sat, alergând regulat.
Tatăl lui Keleti și mai mulți membri ai familiei au fost uciși la Auschwitz, în timp ce mama și fratele ei au fost salvați grație diplomatului suedez Raoul Wallenberg.

Keleti a emigrat în Australia în 1957, înainte de a se stabili în Israel, unde s-a căsătorit cu profesorul maghiar de sport Robert Biro, în 1959, cu care a avut mai târziu doi copii.

După ce s-a retras din competițiile sportive, Agnes Keleti a lucrat ca profesor de educație fizică și a devenit antrenor principal al echipei naționale israeliene de gimnastică.

„A meritat să fac ceva bine în viață, având în vedere atenția pe care am primit-o. Am fiori când văd toate articolele scrise despre mine”, a mai spus Agnes Keleti.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu