- Publicitate -
Ad imageAd image

COMUNIȘTII I-AU VENIT DE HAC- Povestea preotului romano-catolic Bokor Sandor din Băiuț

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Sunt multe localități în Maramureș care au avut preoți de diferite confesiuni religioase care au avut de suferit de pe urma comunismului. Iar una dintre ele este comuna Băiuț, una în care mineritul era la putere atunci, minerii fiind oameni credincioși de fire. Băiuțenii și-au adus aminte zilele trecute de un eveniment trist petrecut acum 50 de ani în comuna lor, și anume dispariția preotului romano-catolic Bokor Sandor. Conducerea Primăriei Băiuț spune că „dispariția părintelui a lăsat o mare tristețe în rândul credincioșilor, deoarece doar peste câteva zile urma să vină la Băiuț episcopul Marton Aron pentru o mare serbare religioasă”. Preotul din Băiuț trebuia să ajungă în Baia Mare, însă se pare că ceva s-a întamplat pe drum. Cert este că trupul acestuia a fost găsit undeva prin luna noiembrie a acelui an, acum fiind înmormantat la Cluj Napoca.

„Se știe că instaurarea regimului totalitar comunist, în prima jumătate a secolului XX și până la înlăturarea lui în anul 1989, a dus cu sine o limitare a drepturilor cetățenești, în special în ceea ce privește libera exprimare, a proprietății private și ceea ce a fost mai dureros, libertatea de exprimare religioasă. În perioada respectivă unele religii au fost chiar interzise, iar celor puține care au mai fost acceptate le-a fost limitată exprimarea liberă. Biserica era sub un anumit control, iar preoții trebuiau să se autocenzureze în discursurile lor.

Mulți episcopi și preoți și-au găsit sfârșitul în închisorile comuniste de la Sighetu Marmației, Aiud sau Jilava sau au fost duși în lagărele de muncă forțată de la Cavnic, Baia Sprie, Canalul Dunăre – Marea Neagră sau în Delta Dunării, la Periprava. A fost o perioadă grea. Preoții care erau deja în vizorul securității încercau să se retragă în parohii din localități mai izolate, cum era și comuna Băiuț și unde își continuau opera de scriere a lucrărilor despre libertatea omului.

Din păcate, organele de represiune erau permanent în acțiune, căutând motive de înlăturare a fețelor bisericești considerate incomode pentru regimul comunist instaurat. Una din personalitățile bisericii romano-catolice din Transilvania și care a păstorit pentru o perioada perioada mare de timp, aproximativ 30 de ani comunitatea catolică din Băiuț a fost preotul martir Bokor Sandor”, precizează conducerea Primăriei Băiuț.

Bokor Sandor s-a născut în 15 iunie 1915 la Brașov, a urmat școala catolică în Târgu Secuiesc, a absolvit Liceul catolic din Miercurea Ciuc. Ulterior a absolvit Facultatea de teologie romano-catolică din Alba Iulia. A fost preot în localități ca Remetea și Cetățiua în județul Harghita sau Lemnia în județul Covasna, dar și în Târgu Mureș.

„Dar ceea mai mare parte din viață a petrecut-o ca și preot în comuna Băiuț unde a slujit comunitatea romano-catolică de aici până în ultima zi respectiv în 12 iunie 1972. Părintele Bokor Sandor a găsit la Băiuț o comunitate foarte religioasă, știut fiind că minerii erau foarte credincioși. În mină se găseau la intrare săpate în stâncă mici altare pentru rugăciune unde minerii se închinau înainte de a începe lucrul. Fiind o localitate multietnică, ecumenismul s-a manifestat la Băiuț poate mai mult decât în alte locuri, iar preotul Bokor Sandor a slujit în aceeasi biserică în care au slujit și alți preoti de altă confesiune”, concluzionează oficialii Primăriei Băiuț.

FOTO Maciuc Viorica/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu