Scandalul gunoaielor din Sighet și Baia Mare este departe de a se fi încheiat. În toată povestea aceasta a intrat și instanța de judecată, care, în cazul Sighetului, a dat în 11 mai, o decizie care va fi greu de pus în aplicare. Și anume gunoaiele de pe strada Tepliței trebuie duse de acolo în…30 de zile. Agenția de Protecție a Mediului Maramureș a tras un semnal de alară vizavi de acest lucru și spune că decizia instanței nu e una corectă, în condițiile în care legea spune altceva.
„Tip solutie: Admite cererea Soluția pe scurt: Respinge excepţiile invocate în cauză. Admite acţiunea formulată de către reclamanţii O.L.M., O.I., M.D., M.B.A., P.L.A., M.E.C., M.L., R.S.S., R.L.G., U.N.V., P.R.M., P.G., L.M., în contradictoriu cu pârâtele A.P.P.M. MARAMUREŞ şi SC H.G.SRL şi, în consecinţă anulează adresa nr. 1766/17.02.2021 emisă de către pârâta A.P.P.M.Maramureş. Obligă pârâta A.P.P.M. Maramureş să emită un nou act administrativ prin care să impună în sarcina pârâtei SC H.G. SRL obligaţia de mediu de a proceda , în termen de 30 de zile de la soluţionarea definitivă a prezentei cauze, la eliberarea completă a amplasamentului din Sighetu-Marmaţiei, str. Tepliţei f.n., judeţul Maramureş. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 11 mai 2022.
Document: Hotarâre 510/2022 11.05.2022” – este decizia Tribunalului Maramureș.
Ce spune Agenția de Protecție a Mediului: „Obligațiile de mediu se stabilesc în baza documentațiilor care au stat la baza emiterii autorizației de mediu. Este clar specificat termenul – trei ani se depozitează și trei ani se relocă, trebuie să reloce. S-a solicitat revocarea acestor obligații de mediu, la Sighet s-a solicitat ca în 30 de zile să fie relocate acele deșeuri, ceea ce nu e nici posibil și nici nu se respectă legea. Încă nu am primit comunicarea instanței de judecată. Nu putem face contestație dacă nu e primită comunicarea. La Drusal s-a castigat procesul, deci a anulat solicitarea Drusalului. Avem aceeași speță cu două judecăți diferite, cum ar veni. Aceleași obligații de mediu în ambele cazuri. Drusalul trebuie să reloce deșeurile în 3 ani de zile, pană în 2023 trebuie să finalizeze acolo totul, să aducă terenul la starea inițială pană în 2024. Acum trebuie să vedem ce se întamplă”.
Dragoș HOJDA