- Publicitate -
Ad imageAd image

BĂGAȚI DE SEAMĂ – Se fac controale în piețele din Maramureș legate de vanzarea laptelui și a branzei

Ad imageAd image

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș efectuează, în această perioadă, o serie de controale care vizează respectarea normelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind comercializarea laptelui și a produselor lactate în piețele agroalimentare din județ. Dacă vindeți lapte direct din portbagajul mașinii ar trebui să știți că aveți obligatoriu nevoie de un document de înregistrare pentru activitățile din unitățile de vanzare directă de produse primare – aceasta include comercializarea laptelui, a ouălelor, a mierii de albine și alte produse primare obținute în gospodăriile populației sau document de înregistrare pentru activitățile de vanzare cu amanuntul.

Aceasta include prelucrarea și comercializarea produselor de tip smantană, branza proaspătă sau caș, obținute în unități de tipul „centre de prelucrare lapte integrat/aparținand exploatației – se permite prelucrarea laptelui obținut în exploatația proprie”.

Foarte important de precizat este că obligativitatea celor care comercializează lapte sau produse lactate este de a analiza laptele crud în cadrul laboratoarelor autorizate pentru determinarea Numărului total de germeni și determinarea Numărului de celule somatice – NCS. Analizele de fac contracost la laboratul DSVSA Maramureș din lapte proaspăt muls. O analiză compleetă costă 79 de lei și 63 de bani. Cei care nu prezintă aceste analize nu vor putea vinde laptele, ba mai mult riscă să fie și amendați de inspectorii DSVSA Maramureș.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu