Stațiile de epurare ape uzate-menajere din județ sunt o altă problemă adusă în discuție recent de Garda de Mediu Maramureș. Comisarii de mediu maramureșeni spun că dacă în municipii și orașe situația este „să spunem cat de cat bună, în mediul rural situația este dezastruoasă. Sunt realizate fizic stații de epurare care de fapt nu sunt puse în funcțiune, dar cărora le-a expirat și garanția și sunt sceptică că vor fi puse vreodată în funcțiune”.
„Proiectele nu sunt corelate, adică facem stația de epurare, dar nu avem rețelele de canalizare, facem colectorul principal de canalizare, dar nu avem cămine de acord pentru cetățeni. Controlul pe stații de epurare nu l-am demarat încă anul acesta, dar nu ne așteptăm la surprize plăcute sau că vom găsi o îmbunătățire a situației din anii anteriori”, a spus Marcela Chindriș, comisar șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
Garda de Mediu Maramureș mai spune că în mediul rural, deși constructiv sunt realizate stații de epurare în cca 40% din loccalități, acestea nu funcționează sau cel mult funcționează cu treapta mecanică. În cele mai multe dintre cazuri rețeaua de canalizare acoperă maxim 20% din rețeaua centralizată de alimentare cu apă. În plus, operarea stațiilor de epurare trebuie făcută de un operator licențiat, iar primăriile nu dispun de personal specializat pentru operarea stațiilor de epurare.
Dragoș HOJDA