Problema deșeurilor din județul Maramureș este una de actualitate. Cel puțin în ultimul an, de cand plimbăm gunoaiele maramureșenilor prin țară. Ne rugăm și de unii și de alții ca să ne lase să ne scăpăm de gunoaiele adunate din județ, pentru că altfel ne-am sufoca la cat gunoi producem. Faptul că nu avem un depozit ecologic funcțional ne aduce mari probleme, nouă, ca maramureșeni de rand, care trebuie să plătim mai mult doar fiindcă capii județului nu au fost în stare să dea în funcțiune acel depozit de la Fărcașa.
Tot pe capul nostru au rămas și perimetrele miniere, pentru care nu se alocă niciodată fonduri suficiente pentru a le ecologiza, Și uita așa, din cauza aceasta localități din județ cu un uriaș potențial turistic, răman fără ceea ce ar putea fi o sursă de dezvoltare – un turism făcut ca la carte. Dar ce turism cand halda de steril te așteaptă la intrarea în localitate și nu e o priveliște usor de digerat. Cand poluarea e ceva cu care te-ai obișnuit și care nu e ceva anormal.
„Prioritar pentru noi este modul de gestionare a deșeurilor municipale. Știm că lipsa acelui depozit a dus la blocaje în cazul serviciilor de colectare, inclusiv cu abandonări pe amplasamente neautorizate. Anul trecut au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 540.000, atat operatorilor de salubritate, cat si autorităților administrației publice locale. Un alt punct pe care îl avem în atenție este realizarea lucrărilor de închidere a perimetrelor miniere. Știm prea bine că pentru județul Maramureș închiderea mineritului a lăsat în urmă iazuri, ape de mină care ies pe galerii neepurate. Ultimul episod a fost zilele acestea, cand vantul puternic a ridicat praful de pe iazuri. Din păcate nici anul acesta fondurile alocate pentru realizarea lucrprilor de închideri miniere de către Ministerl Economiei sunt foarte mici”, a spus Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.
Dragoș HOJDA