Zilele trecute asistenții medicali din Maramureș s-au întalnit, după doi ani de pandemie, la o conferință cu tema „Investește în asistența medicală și respectă drepturile pentru a asigura sănătatea globală”. Evenimentul a marcat Ziua Internațională a Asistenților Medicali, sărbătorită în fiecare an și de asistenții medicali din județ.
Din Maramureș s-a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că ar trebui pus un accent mai mare pe tot ceea ce înseamnă prevenție, mai bine previi decat să tratezi. O altă problemă care trebuie rezolvată se referă la deficitul de personal din spitalele din Romania, fiind nevoie de oameni tineri, calificați, care să facă treabă bună.
„Cred că cel mai bun lucru în acest moment este o bună pregătire a asistenților medicali pentru că ne-am confruntat cu foarte multe probleme în acești ultimi ani. E important să învățăm continuu. Pandemia a venit ca un trăznet pe noi, aistenții medicali, cu multe sarcini, dar puțin personal. Dacă noi nu ne facem serios datoria se clatină sistemul. Aceste întalniri pe teme profesionale sunt foarte importante. Este extrem de importantă prevenirea. În Romania se face prea puțin educație pentru sănătate, este important să avem o întalnire cu decidenții pentru a veni în sprijinul asistenților medicali. Romania are un deficit de personal, iar la Maramureș decidenții spun că nu stăm foarte rău, însă asistenții medicali fac și alte lucruri care nu sunt în fișa postului și atunci îngrijirea pacientului este deficitară. Avem asistenți tineri foarte bine pregătiți, dar și unii care nu ating acele norme pe care trebuie să le atingă”,a spus Viorica Totorean, președinte OAMGMAMR filiala Maramureș.
Dragoș HOJDA