Ieșitul în natură cu copiii este sănătate curată. O spun medicii de familie, iar cei care am crescut la țară o știm foarte bine. Acum din păcate copiii preferă calculatorul și telefonul decat să iasă la o plimbare. Și atunci nici nu ar trebui să ne mai mire faptul că vedem tot mai mulți copii supraponderali, care pot dezvolta probleme de sănătate de la varste fragede.
„Câteva motive de ieșit afară: îmbunătățește capacitatea vizuală (scade riscul de miopie asociat expunerii excesive la ecrane sau obiecte aflate doar la o distanță mică și relativ constantă), îmbunătățeste viteza și performanțele motorii, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, crește consumul caloric și optimizează balanța energetică, prevenind obezitatea, crește abilitatea de interacțiune, răbdarea, curiozitatea (toate acestea fiind grav afectate de expunerea excesivă la realitatea virtuală și la diverse ecrane). Veți avea un copil mult mai liniștit, simpatic și comunicativ, cu mai puține accese de mânie sau de plâns fără motiv.
Performanțe mai bune ale sistemului imun și nivele optime de vitamină D3, prin expunere scurtă la soare. Și foarte multe altele… Evident, cu unele precauții ce țin de sezon sau de locul frecventat… Probabil că unii vor zice „ce banalitate”… Cred că pandemia și structura complexă a societații românești actuale au contribuit substanțial la îndepărtarea de natură a multor copii. Cu efecte majore, pe termen lung”, spune Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
Dragoș HOJDA