- Publicitate -
Ad imageAd image

AMINTIRI CARE NU SE UITĂ – Vremurile cand ciorapii de damă se găureau din cauza ploilor acide din Baia Mare

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Baia Mare a fost candva un oraș extrem de poluat și de suferit sufereau toți. Erau locuri de muncă unde sănătatea îți era pusă în pericol, Baia Mare fiind la un moment dat unul dintre cele mai poluate oraşe ale Europei în perioada de aur a industriei din țara noastră.

Combinatul metalurgic era de departe cel mai mare poluator al orașului, dar mai existau și alți agenți economici care poluau, cum era cel din Ferneziu. Și așa a apărut ceea ce mulți consideră acum simbolul Băii Mari, acel coș înalt de peste 350 de metri cunoscut de toată lumea și care acum a ajuns o ruină. Deși a costat peste 11 milioane de dolari.

Jurnaliștii de la adevarul.ro scriu că „aerul poluat din vremea când funcţiona făcea ca nuanţa cerului să fie una mai degrabă cenuşie decât albastră, dar cel mai celebru efect al poluării acide era acela că ciorapii subţiri de damă se găureau după ce erau întinşi afară la uscat, din cauza ploilor acide”.

„Substanţele care rezultau în urma procesului metalurgic din combinat în contact cu apa din ploaie se transformau în acid sulfuros şi găureau hainele mai subţiri. „Dacă întindeam hainele la uscat şi le ploua, unele mai subţiri se rupeau. De multe ori, când treceam prin zona combinatului trebuia să ţin batista la nas, pentru că aerul era greu de respirat”, spune Elena Isac, potrivit adevarul.ro.

Acum Baia Mare a rămas cu problemele legate de poluare. Întreaga zonă unde se află acum acum acel coș este o ruină, un loc unde candva, în vremuri de care mulți își aduc aminte cu nostalgie, se produceau „anual peste 40.000 de tone de cupru, 120 de tone de argint şi 12 tone de aur”.

Iar restul poveștii o știe toată lumea. Planurile autorităților locale au fost de a face acolo ceva concret, acel coș să devină o atracție turistică, dar de aceste planuri s-a ales praful. Doar cuvinte mari, fără acoperire în fapte. S-a vorbit de un parc fotovoltaic acolo, însă mai întai trebuie făcută decontaminarea zonei, care nu este deloc ieftină. De unde bani însă?

 

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu