Angajatorii care în perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care au rămas fără serviciu pe durata pandemiei de coronavirus vor primi lunar, pentru o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.750 lei. Este vorba despre o propunere legislativă privind instituirea unor măsuri pentru stimularea ocupării pe piața muncii din România înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și care vine cu o serie de avantaje pentru firmele care angajează persoane care au rămas fără job în timpul pandemiei de coronavirus.
Din raportul de fundamentare la acest proiect de lege aflăm că „efectele negative de pe piaţa muncii nu au fost resorbite şi fără un sprijin guvemametal consistent, acestea nu vor fi eliminate. Şomajul în rândul tinerilor şi al persoanelor cu vârste de peste 45-50 de ani continuă să fie foarte mare, efectele economice negative determinate de pandemia Covid-19 şi resimţite de majoritatea economiilor lumii au generat un şomaj foarte mare în rândul cetăţenilor români cu rezidenţa/domiciliul în străinătate”.
„Relansarea economică rapidă înregistrată în România a determinat apariţia unui fenomen negativ pe piaţa muncii – deficitul de forţă de muncă. Soluţiile alternative care supra-licitează „importul” de forţă de muncă din alte state ale lumii sunt inferioare ca efect în raport cu buna utilizare a forţei de muncă disponbilă în cadrul naţional şi reprezentată de cetăţenii români. Pandemia Covid-19 a determinat un influx migratoriu, în sensul în care foarte mulţi cetăţeni români aflaţi temporar în relaţii de muncă în economiile altor state şi-au manifestat intenţia vădită de a se întoarce în România, în condiţiile în care angajarea lor ar fi facilitată şi stimulată.
Având în vedere numai aceste argumente, propunem ca angajatorii care în perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2023 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 45 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în anii 2020-2022, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani înregistrate ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi cetăţeni români, încadraţi în aceleaşi categorii de vârstă, cărora în anii 2020-2022 le-au încetat raporturile de muncă
cu angajatorii străini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, primesc lunar, pentru o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.750 lei”, se arată în respectivul proiect de lege. Inițiatorii acestei propuneri legislative susțin că majorarea stimulentului de la 2.500 lei la 2.750 lei a avut în vedere şi faptul că, de la 1 ianuarie 2022 nivelul salariului minim brut garantat în plată a fost majorat cu 10%.
Dragoș HOJDA