- Publicitate -
Ad imageAd image

Despre izvorul Albastru al Izei

Ad imageAd image

Râul Iza izvorăște din subteranul vârfului Măgura situat în Munții Rodnei. Locul reprezintă o rezervație naturală deosebită „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”. Denumirea de Izvorul Albastru provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, care iese la suprafață dintr-un izbuc considerat izvorul Izei.

Această arie protejată face parte din #ParculNaționalMunțiiRodnei și se întinde pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, cuprinzând peșteri, stâncării și canioane.

După ce străbate zona montană înaltă, Iza are o scurgere domoală, formând o luncă tot mai extinsă până se varsă în Tisa, imediat în aval de Sighetu Marmației.

Afluenții săi mai importanți sunt cei din stânga: Mara unită cu Cosăul, Boicu, Botiza și Slătioara. Principalul afluent de dreapta este pârâul Rona.

Suprafața bazinului hidrografic al Izei însumează 1293 km² pe o lungime de 80 km.

Dacă doriți să faceți o drumeție, vă oferim un pont de la cunoscătorii locului. Deși se află pe teritoriul administrativ al comunei Săcel, cel mai accesibil traseu pornește din localitatea Moisei, străbătând o zonă cu văi și coline de o frumusețe rară.

Sursa: Apele Române Someș-Tisa

Foto: Diana Mihali

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu