- Publicitate -
Ad imageAd image

DEROGARE – Ce animale mai pot aduce ucrainenii în Romania în afară de caini și pisici

Ad imageAd image
Ad imageAd image

A fost dată o nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie, conform anunțului făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Instituția informează despre derogarea temporară pentru introducerea de animale, altele decât animalele de companie, pe teritoriul Uniunii Europene, care nu îndeplinesc în totalitate condițiile de introducere în Uniunea Europeană, cu condiția gestionării în mod adecvat a riscurilor privind sănătatea animală și ţinând cont de condiţiile locale.

Oficialii DSVSA Maramureș spun că această derogare nu se aplică în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației, ci doar la alte puncte de trcere a frontierei, cum este cel de la Siret. Decizia a fost luată ca urmare a notificării Comisiei Europene prin care s-a solicitat statelor membre flexibilizarea condițiilor de introducere în UE și pentru alte specii de animale (suplimentar față de animalele de companie).

„În vederea soluţionării rapide a unor astfel de situații, ANSVSA a informat organizațiile implicate în salvarea animalelor ca introducerea acestora în România să se realizeze numai prin posturile de control la frontieră aprobate pentru controlul animalelor vii, respectiv Postul de Control la Frontieră (PCF) Albița și PCF Halmeu. Animalele vor fi cazate în adăposturi adecvate speciei, vor fi adăpate şi îngrijite, iar în situaţia în care se pune problema transferului acestora, mijloacele de transport utilizate vor fi adecvate transportului de animale.

Condițiile sanitare veterinare minime pentru introducerea cailor de sport înseamnă că animalele să fie identificate prin microcipare, să fie însoțite de pașaport. Pentru a se asigura condiții de bunăstare acestor animale, ANSVSA colaborează cu ONG- urile pentru protecția animalelor, cu proprietari de centre de echitație, de ferme, cu hipodromul din Ploiești și, în eventualitatea sosirii unor animale de circ,cu Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România. În acest sens s-au transmis instrucțiuni către PCF de intrare și DSVSA județene pe teritoriul cărora vor fi adăpostite animalele în unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar, unde vor fi carantinate și supravegheate sanitar veterinar”, precizează ANSVSA .

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu