- Publicitate -
Ad imageAd image

Ciucă: Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean

Ad imageAd image
Ad imageAd image

NATO şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu executivul de la Kiev, a declarat, duminică, premierul Nicolae Ciucă, informează AGERPRES.

El se află la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

„Agresiunea militară rusă din Ucraina reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei. Deplângem pierderea tragică de vieţi omeneşti, suferinţa umană enormă şi distrugerea cauzate de acţiunile Rusiei. Aliaţii vor continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor statelor membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii”, a afirmat premierul Ciucă.

El a evidenţiat că NATO şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu Guvernul său, fiind unite în „sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

„Din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei, toţi Aliaţii au fost de acord să activeze planurile de apărare ale NATO pentru a proteja Alianţa. SACEUR a decis să desfăşoare elemente ale Forţei de răspuns a NATO. Este prima dată când aceste forţe sunt desfăşurate într-un context de apărare colectivă”, a menţionat Nicolae Ciucă.

El i-a mulţumit ministrului Florence Parly pentru decizia Franţei de a fi alături de România „în aceste momente complicate” la graniţele NATO. Şeful Guvernului a remarcat totodată deciziile luate de guvernele din statele aliate de a trimite militari în România.

„Primele detaşamente de militari aliaţi din Forţa de răspuns a NATO au sosit deja, aici, la Mihail Kogălniceanu: 500 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, cărora li se vor alătura încă 300 de militari belgieni şi din alte ţări aliate. Armata americană şi-a suplimentat deja efectivele aici, ajungând, după redislocarea unui batalion de infanterie mecanizată din Germania, la aproape 2.000 de militari”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, Forţele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spaţiului aerian de 22 de aeronave aliate. La Mihail Kogălniceanu operează, în cadrul Serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei şi 6 ale Germaniei, iar de pe aerodromul militar de la Borcea, încă 8 aeronave F-16 ale SUA.

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiune. Cea mai puternică Alianţă politică militară din lume este aici, în România, întărind Flancul estic, pentru a proteja şi a apăra toţi Aliaţii şi fiecare centimetru din teritoriul NATO. Pentru Aliaţii NATO, sunt garanţii absolute de securitate. Un atac asupra unuia dintre noi va fi privit ca un atac asupra tuturor. Angajamentul nostru faţă de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniţi pentru a proteja şi a apăra toţi Aliaţii. Libertatea va învinge întotdeauna opresiunea”, a arătat premierul, în încheierea discursului său.

Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu