- Publicitate -
Ad imageAd image

PARTENERIAT – Polițiștii vor fi învățați despre drepturile persoanelor LGBTI și investigarea infracțiunilor motivate de ură

Ad imageAd image
Ad imageAd image
România, în baza deciziilor CEDO din ultimii ani, are obligația să ia măsuri la nivel legislativ și instituțional prin care să prevină încălcări ale drepturilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex, așa cum s-a reținut în hotărârile pronunțate în cauzele MC și AC împotriva României, X și Y împotriva României și ACCEPT și alții împotriva României. O spun cei de la ACCEPT, care tocmai ce au semnat un parteneriat cu Ministerul Public cu privire la respectarea drepturilor comunității LGBTI.
Autoritățile române au obligația să îmbunătățească legislația națională privind infracțiunile motivate de ură, legislația națională în domeniul libertății de întrunire și legislația națională în privința recunoașterii juridice a genului.
„Studiul FRA – Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene , publicat în mai 2020, arată că numai 4% dintre persoanele LGBTI din România merg la poliție atunci când sunt victime ale atacurilor fizice motivate de ură, acesta fiind cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Persoanele LGBTI din România sunt reticente să raporteze agresiunile la care sunt supuse, date fiind homofobia și transfobia încă prezente în sistemul public. Pentru ameliorarea acestei situații, este de maximă importanță soluționarea cauzelor în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de infracțiuni motivate de ură îndreptate împotriva persoanelor LGBTI și monitorizarea numărului de cauze care se finalizează cu condamnarea persoanelor vinovate”, susține ACCEPT.
Teodora Ion-Rotaru Roseti, directoare executivă a Asociației ACCEPT, ține să precizeze că „anul acesta se împlinesc 15 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene. Ca parte a familiei europene, România are obligația pozitivă să respecte drepturile tuturor cetățenilor săi și să oprească orice formă de discriminare și marginalizare a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex. Suntem responsabili să recunoaștem erorile istorice și să reparăm un sistem public care condamnă la abuzuri aproximativ 900.000 de cetățeni români LGBTI”.
„Respectarea drepturilor omului este esențială într-un stat de drept, iar implementarea deciziilor CEDO care au găsit România vinovată de încălcarea drepturilor persoanelor LGBTI sunt obligatorii pentru țara noastră. Așadar, vom aduce la aceeași masă instituțiile care au obligația să implementeze deciziile CEDO, fără amânare. Ne bazăm pe cooperarea lor loială și avem încredere că toți actorii instituționali înțeleg care este miza respectării drepturilor omului în România, miza respectării statului de drept. Aceste valori comune stau la baza apartenenței noastre la alianțe politice și economice fără de care parcursul european, bunăstarea economică și socială și siguranța României sunt imposibile”, a mai spus Roseti.
Ministerul Public precizează că în cadrul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen”, Asociația Accept și Ministerul Public – PÎCCJ vor colabora cu Avocatul Poporului, care va coordona Grupul de Lucru privind implementarea deciziilor CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen.
Pană la finalul anului viitor va fi lansat un sistem online de raportare a violărilor de drepturi suferite de persoane LGBTI, va fi redactat un manual de investigare a infracțiunilor motivate de ură, iar 280 de magistrați, 160 de polițiști și 40 de angajați ai autorităților publice vor beneficia de formare cu privire la drepturile persoanelor LGBTI și investigarea infracțiunilor motivate de ură. Totodată, peste 800 persoane LGBTI victime ale violărilor de drepturi vor fi sprijinite pentru a avea acces la justiție și la remedii adecvate și peste 500.000 de persoane vor fi informate cu privire la situația persoanelor LGBTI în România prin intermediul unei campanii publice.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu