Se pregătesc investiții serioase în ceea ce înseamnă infrastructură de apă și canal deservite de către cei de la Vital. Din referatul de aprobare privind aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico – economici pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş” aflăm că scopul proiectului este acela de a îmbunătăţi sectorul de apă uzată în vederea conformării cu Directivele Europene pentru zonele de peste 2.000 locuitori echivalenţi, precum şi „pentru crearea sistemelor pentru alimentarea cu apă a localităţilor judeţului Maramureş în vederea conformării cu Directivele Europene pentru localităţile de peste 50 locuitori, pentru afi în concordanţă cu legislaţia din aceste domenii, prin desfăşurarea de studii care au ca scop furnizarea şi facilitarea depunerii unei Aplicaţii de finanţare”.
„Propunerile de investiţii au fost realizate pe baza Master Plan-ului judeţean aprobat în anul 2013 corelat atȃt cu situaţia aglomerărilor inclusă în Raportul Băncii Mondiale, precum şi cu investiţiile realizate de către Operatorul Regional S.C. VITAL S.A. în programele de finanţare anterioare, cȃt şi a investiţiilor realizate de către Unităţile Administrativ Teritoriale în perioada anterioară pregătirii prezentei aplicaţii de finanţare.
În cadrul proiectului investiţiile în sectorul de apă sunt destinate asigurării accesului la apa potabilă de calitate în localităţi ale judeţului grupate în 9 sisteme de alimentare cu apă, și anume sistem de alimentare cu apă Baia Mare, sistem de alimentare cu apă Sighetu Marmaţiei, sistem de alimentare cu apă Poienile de Sub Munte, sistem de alimentare cu apă Vişeu de Sus, sistem de alimentare cu apă Tȃrgu Lăpuş, sistem de alimentare cu apă Cavnic, sistem de alimentare cu apă Băiţa, sistem de alimentare cu apă Baia Sprie și sistem de alimentare cu apă Groşii Ţibleşului.
Investiţiile la nivelul întregului proiect sunt următoarele:
Surse de apă – 5.00 buc. din care:
extindere – 1 buc. (Tȃrgu Lăpuş)
Reabilitare – 4 buc. (Groşii Ţibleşului, Băiţa, Poienile de Sub Munte, Sighetu Marmaţiei)”, se arată în referatul amintit mai sus.
În plus vom avea reabilitarea stației de tratare/clorinare a apei din Poienile de sub Munte, o stație de tratate nouă în Groșii Țibleșului. Cele 13 aglomerări în care sunt propuse investiţii pe apa uzată, vor fi deservite de 13 sisteme de canalizare distincte în care se asigură colectarea şi tratarea apelor uzate în sistem centralizat, și anume pentru Aglomerarea Baia Mare sistemul de canalizare Baia Mare cu investiţii în localităţile Baia Mare, Baia Sprie, Tăuţii de Sus, Recea, Mocira, Săsar şi cartierul Groşi, sistemul de canalizare Tăuţii Măghrăuş cu investiţii în localităţile Tăuţii Măgherăuş, Buşag, Merişor, Cicȃrlău şi Bȃrgău, Aglomerarea Sighetu Marmaţiei – sistemul de canalizare Sighetu Marmaţiei cu investiţii în localităţile Sighetu Marmaţiei, Bocicoiu Mare, Crăciuneşti şi Tisa, Aglomerarea Vadu Izei – sistemul de canalizare Vadu Izei cu investiţii în localităţile Vadu Izei şi Şugău, Aglomerarea Poienile de Sub Munte – sistemul de canalizare Poienile de Sub Munte cu investiţii în localitatea Poienile de Sub Munte, Aglomerarea Vişeu de Sus – sistemul de canalizare Vişeu de Sus cu investiţii în localităţile Vişeu de Sus şi Vişeu de Mijloc, Aglomerarea Seini – sistemul de canalizare cu investiţii în Seini şi Săbişa.
Adăugăm Aglomerarea Tȃrgu Lăpuş – sistemul de canalizare Tȃrgu Lăpuş cu investiţii în Tȃrgu Lăpuş, Aglomerarea Dămăcuşeni – sistemul de canalizare Tȃrgu Lăpuş cu investiţii în localităţile Dămăcuşeni şi Rogoz, Aglomerarea Şomcuta Mare – sistemul de canalizare Şomcuta Mare cu investiţii în localitatea Şomcuta Mare, Aglomerarea Coltău – sistemul de canalizare Coltău cu investiţii în localităţile Coltău, Cătălina şi Sacălăşeni, Aglomerarea Sarasău – sistemul de canalizare Sarasău cu investiţii în localitatea Sarasău, Aglomerarea Cȃmpulung la Tisa – sistemul de canalizare Sarasău cu investiţii în localitatea Cȃmpulung la Tisa și Aglomerarea Remeţi – sistemul de canalizare Remeţi cu investiţii în localitatea Remeţi.
Dragoș HOJDA