- Publicitate -
Ad imageAd image

Iohannis: Depozitele noastre de gaz sunt pline

Ad imageAd image

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că depozitele de gaz ale României sunt pline, dar că este nevoie să existe o marjă de siguranţă, informează AGERPRES.

„Trebuie să înţelegem că în domeniul energiei e nevoie de un plan în etape şi noi avem acest plan în România. Trebuie să lucrăm o dată pe termen scurt şi foarte scurt la aprovizionarea pentru această iarnă, trebuie să lucrăm pe termen scurt şi mediu pentru următoarele ierni, pentru următorii ani şi trebuie să avem un plan pe termen mai lung care să ne asigure nu doar independenţa, ci şi chiar energie suficientă pentru a şi exporta.

Noi avem aceste planuri şi aceste gândiri. În această etapă, când avem nevoie de resurse suplimentare pentru iarnă, se lucrează în paralel pe două căi. Pe de o parte, capacitatea de stocare pe care o avem în România este destul de mare, în ultimii ani nu a fost folosită, dar în acest an a fost folosită. Suntem la stocare aproape la 100%, deci depozitele noastre de gaz sunt pline, însă noi dorim să avem şi o marjă de siguranţă şi în acest sens sunt în negociere câteva contracte de import pe alte căi decât gazul rusesc. Avem nevoie de acestea şi pentru consumul propriu, dar avem în vedere în acelaşi timp şi aprovizionarea Republicii Moldova, în cazul în care apar probleme deosebit de grave acolo. Asta e pe termen scurt şi stăm bine”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu