Joi, 24 noiembrie a.c, cu începere de la ora 11, va avea loc vernisajul expoziției retrospective de ceramică ”Cornel Sitar – o viață dedicată olăritului”, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș, în Baia Mare, pe strada Dealul Florilor nr. 1.
Expoziția îi onorează memoria și îi aduce un tribut lui Cornel Sitar, unul dintre cei mai importanți meșteri olari din a doua jumătate a secolului XX și primele două decenii ale secolului nostru, din România.
Ca meșter olar, Cornel Sitar s-a evidențiat, pe lângă o perfectă stăpânire a tainelor meșteșugului, prin profunda cunoaștere a ceramicii produsă în centrele care au activat pe teritoriul județului Maramureș. Observând pericolul pierderii acestor centre, prin dispariția olarilor și a tradițiilor locale, a încercat, ca prin producția proprie, să mențină în atenția publicului ceramica acestor centre dispărute, dar considerate de specialiștii etnografi deosebit de importante pentru ceramica românească în general.
Astfel a creat obiecte ceramice specifice centrelor, Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Valea Izei, Tg. Lăpuș. Pentru că în țară mai multe centre ceramice şi-au încetat activitatea şi pentru că s-a simțit atras de piesele ceramice respective a încercat să nu lase să dispară tradiția acestora şi astfel între creațiile sale găsim şi piese ce aparțin ceramicii de Saschiz. Din acest punct de vedere a fost unul dintre cei care au luptat din toate puterile și cu toate mijloacele care i-au stat la dispoziție pentru ca acest minunat meșteșug să nu se piardă, să fie recunoscut ca unul de primă importanță și mai ales să fie dus mai departe. De aceea a dat atenție majoră celor care îi cereau să deslușească tainele lutului tinerilor, încercând să găsească noi talente și să le îndrume.
Prin dispariția sa mult prea timpurie, Cornel Sitar a lăsat un gol imens în peisajul ceramicii populare tradiționale din România. Și-a iubit locurile natale și oriunde era se mândrea cu faptul că aparține Maramureșului și cu bucurie povestea tuturor despre frumusețile acestor locuri și, mai ales, despre importanța și frumusețea olăritului de aici și se simțea fericit când stârnea interesul auditorilor și mai ales a celor care îl priveau lucrând.