- Publicitate -
Ad imageAd image

ADUCERE AMINTE – 78 de ani de la masacrul de la Moisei

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Unitățile maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, comiteau, la 14 octombrie 1944, un masacru în două case de lemn aflate aproape de ieșirea din comună către Borșa. În total au fost ucise fără milă 31 de persoane, 29 de romani și 3 evrei. Astăzi mai putem vedea doar una dintre casele unde a avut loc acel masacru. Au fost și 2 supraviețuitori, Vasile Petean din comuna clujeană Pălatca și Vasile Ivașcu, care a și înnebunit parțial ulterior. Cele mai multe dintre victime erau din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din Maramureș.

Persoanele împușcate de maghiari erau internate în lagărele de muncă de la Vișeu, fiind acuzate de partizanat. Tot atunci militarii maghiari au incendiat comuna, datele istorice aratand că focul a distrus circa 300 de case.
În amintirea victimelor la Moisei avem un monument care cuprinde 12 figuri de piatră, realizate de Vida Gheza, dar și un obelisc. În fiecare an în zona Monumentului de la Moisei se depun coroane de flori în amintirea celor uciși în 1944 de trupele maghiare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu