- Publicitate -
Ad imageAd image

REALITATE – Peste 61% dintre părinții de la sate nu și-au dus niciodată copiii la un oftalmolog

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile de la sate nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi medicii oftalmologi recomandă un control pe an. O spun cei de la World Vision România, în 13 octombrie fiind sărbătorită Ziua Mondială a Vederii. Organizaţia a demarat din luna mai campania „Prin ochi de copil” pentru testarea vederii copiilor din familiile dezavantajate, cât şi pentru informarea cu privire la potenţialele probleme de vedere.

„Principalele motive invocate de cei peste 500 de părinţi de la sate chestionaţi pentru care nu-şi copiii la un control oftalmologic sunt: „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme” (peste 30%), lipsa banilor (22.5%), distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22.5%), respectiv lipsa de timp (5.6%).

Peste 90% dintre părinţii din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, dintre care 42% sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult, arată sondajul desfăşurat de World Vision România. Totodată, aproape jumătate dintre părinţii de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii. „Nu am mers niciodată la oftalmolog cu băieţii mei. Sunt mulţi părinţi ca mine, care nu-şi permit. Costă şi drumul, şi ochelarii. Iar consultul nu i-l face gratuit decât dacă îi cumpăr ochelari. Oricum deja trebuie să plătesc foarte multe pentru şcoală: haine, încălţăminte, rechizite”, a spus Florentina, mama lui Luca (clasa a II-a) şi Eric (clasa I)”, precizează World Vision Romania.

Mai spunem doar că World Vision România testează copiii de la sate cu aparate mobile de screening oftalmologic, unice în România (autorefractoare portabile de front de undă), fiind desfășurate sesiuni de informări în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile din mediul rural.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu